Журналіст Богдан Кутєпов сповістив про це у мережі.

«Напередодні я єдиним з усіх журналістів під час розгону наметового містечка працював у помаранчевому жилеті з великим написом «Преса» на спині. І це було постійним приводом для сікань і претензій з боку нео-«бєркутів». Мене постійно намагалися вигнати та не дати знімати. Рятувала, ви не повірите, лише картка акредитації у Верховну Раду та мантра про те, що сьогодні ж офіційний робочий день замість 9 березня, тому я працюю легально на території ВР», — зазначив він.

Кутєпов каже, що поряд із ним у наметовому містечку під Радою працювало багато представників інших ЗМІ, але вони були одягнутими в темне, саме тому, на його думку, були більше схожими на «групу документування», аніж на журналістів.

«Учора, 3 березня, я написав допис про те, що «космонавт» без номера на шоломі та без жетона буцнув мене ногою по гомілці та сказав: «Виходь урод, нах...», після чого мене вивели за периметр. Цей пост поширили майже тисячу разів, але для аваковських підданих на кшталт Тьоми Шевченка моїх слів, виявляється, недостатньо. Цей пан сміє ставити під сумнів мою репутацію, мовляв у мене нема доказів. Тобто, значить я брешу. Чекайте, але смартфони з камерами з'явилися не так давно. А усна заява про злочин, а повідомлення в мережі інтернет – відколи це перестали бути підставою для реагування? Я вже мовчу про репутацію Артема Шевченка, якому шанована людина й руки не подасть», – наголосив журналіст і прикріпив відеодоказ.

 

Як уже повідомлялося, зранку 3 березня біля наметового містечка під ВРУ сталися сутички між поліцією і протестувальниками. Правоохоронці демонтували намети біля Ради. 

Світлини із затриманими активістами, що стоять на колінах, спричинили обурення в соцмережах. Зокрема, нардеп від БПП Мустафа Найєм заявив, що ініціюватиме проведення спеціального розслідування цих фактів у рамках парламентського контролю.

Керівник секретаріату Уповноваженого ВР з прав людини Богдан Крикливенко також заявив про намір поставити питання про таке поводження з затриманими в офіційних запитах до слідчих органів.

«Виникають питання, які ми поставимо слідчим органам в офіційних запитах: Що за дивний статус «свідки» у понад 100 осіб, яких силою доставлено до різних відділень поліції, опитано та відпущено? Які були підстави для застосування сили та спецзасобів, що призвело до таких тілесних ушкоджень? Що це за методи поводження з людьми, коли їх ставлять на коліна, в мороз (-7), на снігу та інше?» - написав він.

Натомість речник Міністерства внутрішніх справ України Артем Шевченко заявив, що тримання на колінах мітингувальників, захоплених під Верховною радою, – це не приниження, а нормальна світова практика.

 


 

ІА "Вголос": НОВИНИ