Троє головних претендентів на посаду голови Християнсько-демократичного союзу (ХДС) не задоволені будівництвом газогону Nord Stream 2 з Росії до Німеччини. Про це у четвер, 6 грудня, написала впливова американська газета The Wall Street Journal.

Аннегрет Крамп-Карренбауер, Фрідріх Мерц і Єнс Шпан, котрі кандидуватимуть на посаду президента партії на з'їзді в п'ятницю, 7 грудня, в Гамбурзі, погоджуються, що з відновленням агресивних дій Росії, Німеччина буде змушена переглянути свою точку зору на Nord Stream 2.

Це може стати першим випробуванням для німецького уряду після зміни керівництва партії.

Гайко Маас, міністр закордонних справ ФРН, заявляв на цьому тижні, що від цього газогону неможливо відмовитися, і він має стати предметом торгу в перемовинах із Росією щодо безпеки України.

У відповідь Крамп-Карренбауер заявила а ефірі одного з телеканалів, що політичне значення «Північного потоку-2» треба переоцінити.

Мерц пішов ще далі. «Чим більших конфлікт (між Україною та Росією. — Ред.) набирає обертів, тим більше ми повинні застановитися, чи рішення про будівництво цього газогону було доцільним. Путін має знати, що ми думаємо про нього, якщо він продовжуватиме поводитися так, як зараз», — заявив він.

Своєю чергою, Шпан повідомив газеті Bild, що Німеччина не повинна підтримувати Nord Stream 2, якщо Кремль не змінить свою поведінку.

Проте, як пише WSJ, близький помічник канцлера Меркель вважає, що німецький уряд не має законних засобів зупинити будівництво цього газогону.

«Ми уважно стежимо за політичними дебатами, але у нас є всі дозволи, і ми ґрунтуємося на юридичній основі. Німеччина — не бананова республіка, в якій політики можуть зупинити комерційні проекти. За нами — закон», — заявив Стефен Еберт, представник консорціуму Nord Stream 2.

Як повідомляв «Вголос», американці не виключать введення санкцій проти компаній, пов'язаних із проектом Nord Stream 2, хоча й наголошують, що це — один із можливих варіантів.

ІА "Вголос": НОВИНИ