13 червня відбулася друга зустріч президента Чехії Мілоша Земана і посла РФ в Чехії Александра Змеєвського щодо зареєстрованого в РФ законопроєкту, який у разі ухвалення надасть статус ветерана бойових дій військовослужбовцям СРСР, які брали участь у вторгненні до Чехословаччини 1968 року.

Про це повідомляє «Європейська правда».

Земан назвав законопроєкт, який підготували комуністи, «зухвалою провокацією Чеської Республіки та його особисто». У бесіді з послом Російської Федерації він також «рішуче підкреслив, що в разі прийняття закону можна очікувати істотного і довгострокового негативного впливу на двосторонні відносини РФ і ЧР», написав прессекретар глави Чехії Іржі Овчачек у своєму Twitter.

Змеєвський, зі свого боку, повідомив президенту Земану, що Росія продовжує займати позицію, викладену в Договорі про дружні відносини і співробітництво між Чеською Республікою та Російською Федерацією, підписаному президентами двох країн у серпні 1993 року, в якому засуджується окупація Чехословаччини військами Варшавського договору 1968 року і подальше перебування радянських військ на території ЧССР.

Про першу зустріч Земана і Змеєвського з цього приводу повідомлялося 5 червня, а в Росії тоді відповіли, що згаданий документ - нібито лише одноосібна ініціатива.

Як повідомлялось раніше, президент Чехії Мілош Земан привітав Володимира Зеленського з перемогою на виборах в Україні і запросив до Праги.

ІА "Вголос": НОВИНИ