Вже у наступному році Росія випустить єврооблігації, щоб допомогти олігархам, яким загрожують санкції, таємно повернути гроші в Росію, при цьому не сплачуючи податків. Такий подарунок російським олігархам пообіцяв президент Росії Володимир Путін, - повідомляє інтернет-видання Wyborcza  . Держава запропонує олігархам інвестувати в єврооблігації на суму до $3 мільярдів.

«Ви просили мене створити зручні механізми для повернення капіталів під російську юрисдикцію, і запропонували використовувати для цієї мети російські облігації зовнішніх позик, номіновані в іноземній валюті. Уряд і Центральний Банк Росії вже цим зайнялися. Я дав команду визначити необхідні умови і параметри емісії таких цінних паперів для російських інвесторів і забезпечити введення їх в обіг вже в наступному році », – розпорядився президент Росії Володимир Путін під час зустрічі з російськими олігархами у Кремлі, що відбулася кілька днів тому.

Частина олігархів почала боятися американського закону про санкції на Росію, прийнятого влітку цього року. Згідно з його положеннями до лютого 2018 року Вашингтон повинен підготувати список російських олігархів, стосунки яких тісно пов'язані з Кремлем. А потім США зобов'язалися накласти на них санкції або принаймні запропонувати компаніям зі Сполучених Штатів і Європи відмовитися від стосунків з діловими союзниками Путіна.

Частина олігархів, побоюючись нових санкцій, почали вимагати у влади Росії спеціальну доріжку для виводу грошей, зароблених на Заході та інших капіталів, раніше вивезених з Росії.

«Великий бізнес звертався з проханням до влади Росії про створення комфортного інструменту для залучення в Росію особистих капіталів у твердій валюті», – повідомив російський чиновник.

При цьому олігархи хотіли, щоб влада Росії створила правила, які дозволять зберегти анонімність олігархів, які виводитимуть гроші з-за кордону.

Після виступу Путіна, російський міністр фінансів Антон Сілуанов оголосив, що його відомство може запропонувати олігархам єврооблігації в рамках запланованих на 2018 рік емісії цінних паперів за 7 млрд доларів. Російський міністр фінансів оцінив, що олігархи можуть купувати єврооблігації за 1-3 млрд доларів, але зазначив, що у випадку високого попиту емісія може зрости.

Антон Сілуанов пообіцяв, що олігархи зможуть купувати єврооблігації за посередництвом російських банків. Завдяки цьому не доведеться здійснювати транзакції за посередництвом міжнародних систем Euroclear і Clearstream, які можуть заблокувати транзакції олігархів, внесених у чорний список США.

Частина російських експертів вважає, що це найпростіший спосіб безпечної передачі грошей в Росію. Проте так Росія наражається на ризик від міжнародної організації боротьби з відмивання грошей.

Путін, однак, може піти на такий ризик, розраховуючи в обмін на підтримку олігархів при виборі на наступну президентську каденцію в березні наступного року.

У межах створення гарної аури, у середині грудня на прес-конференції Путін запропонував погашення частини податкової заборгованості громадянам РФ та індивідуальним підприємцям.

На цьому тижні комісія російської Держдуми схвалила у другому читанні проект закону про погашення заборгованості від податків на майно за станом на початок 2015 року.

За прогнозами Путіна, це скасування сплати податків буде стосуватися 42 млн росіян, які заборгували 41 млрд рублів (більше 600 млн доларів). А також 2,9 млн індивідуальних підприємців, які заборгували 15 млрд рублів (близько 250 млн доларів).

У грудні з ініціативи Володимира Путіна російський парламент прийняв у першому читанні проект закону про запровадження з початку 2018 року спеціальних щомісячних доплат для росіян за першу і другу дитину. Такими субсидіями зможуть скористатися громадяни Росії, якщо у їх сім'ях середній дохід на особу не перевищує 150 відсотків прожиткового мінімуму. Вони будуть отримувати субсидії кожний місяць протягом перших 1,5 років життя дитини. Такі доплати Росія введе на три роки. Як оцінив міністр праці та соціального захисту Максим Топілін, пов'язані з цією програмою витрати складуть 535 млрд рублів (близько 9,5 млрд доларів).

ІА "Вголос": НОВИНИ