Live Science інформує, що Вашингтон мав кілька наборів протезів, які були зроблені зі слонової кістки, металевого сплаву і… із зубів інших людей, найімовірніше – чорношкірих рабів.

Із посиланням на Mount Vernon Ladies' Association, у документах Вашингтона зазначено факти того, що він купував зубні щітки та зубні порошки вже у свої 20 з лишком років, але безрезультатно. Коли йому було 24 роки, у нього випав перший зуб. До 1781 року Вашингтон уже носив часткові протези, проте 1789 року у президента залишився лише один зуб. Того ж року він почав носити суцільні протези, які були зроблені зі слонової кістки або людських зубів.

Кетрін Гехред, дослідниця Вірджинського університету, заявила, що такі зуби можливо було купити майже за безцінь у чорношкірих рабів або у найкращому випадку у дуже бідних людей. 

«Ймовірно, Джордж Вашингтон здійснював свою інавгураційну промову уже із зубами темношкірих рабів. Це жахливо», – наголосила вона. За словами учених, протягом свого президентського терміну Вашингтон був рабовласником.

Він підписав деякі законодавчі акти, такі як «Закон про торгівлю підпільним господарством», який намагався встановити певні обмеження на установи в США, а також підписав «Закон про рабів втікачів», який дозволив рабовласникам право прийти до держав, що не мають рабства, для захоплення негідних рабів.

Стурбовані розслідуванням російського втручання у свої вибори, США відзначають сьогодні президентський день: не Дональда Трампа, а власне самого Інституту президентства. Дату призначили до дня народження Джорджа Вашингтона.

Відтак Гехред зазначає: «Він купляв і продавав людей, намагався переслідувати, коли вони втікали, а коли Вашингтон жив у Філадельфії, то використовував усі лазівки, аби не дозволити їм піти на свободу».

Пишуть також, що до моменту смерті Вашингтон мав близько 317 рабів. У травні 1784 року він купив у них дев'ять зубів. Так, у його записах зазначається, що «заплачено готівкою неграм за 9 зубів для лікаря Ле Муара».

Цей лікар був одним із дантистів Вашингтона, з яким президент спілкувався щодо купівлі зубів.

«Немає впевненості, що саме ті дев'ять зубів, куплених у рабів, виявилися у протезах, але цілком можливо, що Вашингтон і дантист уклали угоду, в якій той закуповує зуби дешевше у рабів, щоб знизити загальну вартість протезів», – каже Гехред.

Учений зазначає, що таким рабам платили мізер, стільки не заплатили б, припустимо, білошкірій людині. Повідомляється, що один набір протезів Вашингтона, який містять людські зуби з невідомого рота або ротів, наразі залишається у колекції у приміщенні Маунт-Вернон.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ