Чеське видання Aktualne пише, що Василь Джуган та Михайло Тяско, які входять до керівництва Всесвітньої ради підкарпатських русинів, були серед прихильників чеського президента у його виборчому штабі в суботу.

ЗМІ запевняє, що їхні контакти з Земаном тривають уже давно. Вони беруть участь у офіційних заходах, організованих офісом президента, а торік супроводжували Земана під час поїздки до Росії.

«Хоч Джуган та Тяско протягом довгого часу живуть у Чехії, їхня програма – визнання русинського народу в Україні та автономія Закарпатської області, у минулому – Підкарпатської Русі у складі Чехословаччини. Вони також виступають проти українського уряду, що часто та виразно висловлюють у соціальних мережах», – зазначає видання.

Разом з тим, Україна вважає Всесвітню раду підкарпатських русинів антиукраїнською організацією, яка підтримує контакти з Росією.

«Деякі представники цієї організації відомі тісними контактами з Росією та підтримують її агресію проти України. Їхню антиукраїнську діяльність ми сприймаємо негативно», – заявив у коментарі виданню посол України в Чехії Євген Перебийніс.

Натомість сам Президент Чехії Мілош Земан офіційно дистанціювався від Джугана та Тяска.

«Немає жодних особистих відносин», – заявив прес-секретар чеського президента Їржі Овчачек.

Речник також заперечив, що президент підтримує вимоги русинів щодо автономії:

«Це повністю внутрішня справа України».

Тяско стверджує протилежне. За його словами, президент Земан і лідер чеських ультраправих Томіо Окамура стали єдиними людьми, які підтримують вимоги русинів.

«Президент демократично сказав, що не бачить нічого поганого в тому, що русини можуть бути визнаними, якщо вони цього хочуть, у всіх сусідніх державах, і навіть в Росії, і що він не бачить причин, чому Україна не повинна визнавати русинський народ», - зазначив Тяско у коментарі виданню.   

Нагадаємо, 27 січня проросійського президента Чехії Мілоша Земана переобрали на другий термін.

«Вголос» 

ІА "Вголос": НОВИНИ