Передає УНН з посиланням на DW.

Повідомляється, що у центрі пропонованих Макроном змін - посилення Єврозони.

За його словами, «інтегровану Європу можна створити з економічного та грошового союзу». За словами президента Франції, країни Єврозони потребують спільного бюджету для «фінансування спільних інвестицій та забезпечення стабільності в часи економічних потрясінь». Створення спільного бюджету передбачатиме і посаду міністра фінансів, а також парламентський нагляд на європейському рівні.

При цьому, зауважив Макрон, не йдеться про перенесення боргових тягарів окремих країн на інші, чого остерігаються в Німеччині, а також не про вирішення проблем окремих держав. Але такий крок, на думку президента Франції, дозволить «скоротити безробіття, від якого потерпає кожен п'ятий молодий європеєць».

Наповнювати бюджет президент Франції запропонував, зокрема, шляхом запровадження у всій Європі єдиного податку на фінансові операції, який вже існує у Франції та Великобританії.

«Давайте візьмемо цей податок і поширимо його на решту Європи», - заявив він, зазначивши, що кошти від цього податку мають йти на розвиток. Ще одне джерело наповнення бюджету - оподаткування великих інтернет-компаній, які мають сплачувати податки в тих країнах, де заробляють гроші, а не де зареєстровані.

У сфері безпеки французський президент пропонує створити до початку наступного десятиліття спільні для Євросоюзу сили швидкого реагування та спільний оборонний бюджет, а також спільну доктрину. Ще один напрям - створення спільних підрозділів цивільної оборони.

Макрон зазначив, що тільки об'єднана Європа зможе ефективно захищати зовнішні кордони та надавати притулок тим, хто цього потребує. Він запропонував створити загальноєвропейське агентство з надання притулку, яке прискорить та уніфікує відповідні процедури. Також Макрон вважає необхідним поступове створення спільної прикордонної служби. Крім того, Макрон запропонував запровадити стандартні ідентифікаційні документи для всього Євросоюзу.

Ще один важливий напрям реформи Євросоюзу, на думку президента Франції, - скорочення бюрократії.

«Ми потребуємо Європи, яка є простішою, транспарентнішою та менш забюрократизованою", - наголосив Макрон. Зокрема, він запропонував скоротити кількість членів Єврокомісії в перспективі до 15-ти, оскільки чинне правило, коли кожна країна делегує єврокомісара, "не має сенсу і не відображає суть Європейського проекту».

Зазначається, що під час виступу Еммануель Макрон закликав Німеччину підтримати його реформи. Він запропонував Німеччині "нове партнерство" та поставити за мету до 2024 року повністю інтегрувати ринки обох держав.

Як повідомляв УНН, результати парламентських виборів Німеччини, що відбулися 24 вересня, можуть зашкодити амбітній програмі реформ для Європейського Союзу, яку планував провести президент Франції Еммануель Макрон.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ