Про це свідчить інформація на сайті Верховної Ради.

Так, останній етап проходження документу - повернуто з підписом від президента. За законом визначається, що після надання письмової згоди особі надається карта потенційного донора, і інформація про нього вноситься в Єдину державну інформаційну систему трансплантації. Інформація буде конфіденційною. При цьому пропонується передбачити, що заява про надання дозволу на трансплантацію може бути відкликано заявником.

Згідно з документом, при кожному закладі охорони здоров'я (акредитованому міністерством) будуть створені спеціалізовані об'єднання трансплантології, а також буде введено обов'язкове функціонування у цих закладах етичних комітетів.

Порушення встановленого законом порядку трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людини і тварини буде каратися штрафом до 50 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до 2 років, або позбавленням волі на строк до 3 років з позбавленням права обіймати посади та займатися відповідною діяльністю на термін до 3 років або без такого.

При цьому вилучення у людини шляхом примусу або обману органів з метою трансплантації буде каратися позбавленням волі до 5 років. За ті самі дії, вчинені щодо особи в безпорадному стані або в матеріальній чи іншій залежності, пропонується карати позбавленням волі на термін від 5 до 7 років.

Передбачається, що за незаконну торгівлю органами та іншими анатомічними матеріалами каратимуть позбавленням волі строком на 5 років. Ті самі дії, вчинені за попередньою змовою групою осіб, або участь у транснаціональних організаціях, які займаються такою діяльністю, караються позбавленням волі на строк від 5 до 8 років із позбавленням права обіймати певні посади та займатися певною діяльністю на строк до трьох років.
 

ІА "Вголос": НОВИНИ