Про це глава держави повідомив під час урочистого параду з нагоди 26-ї річниці Незалежності України.

Тепер в Україні 44 військових, які мають звання Героїв України.

«24-річний лейтенант Василь Тарасюк, мужній оборонець Авдіївської промзони – однієї із найгарячіших точок на теперішній лінії зіткнення. І капітан Євген Лоскот, який в чотирнадцятому році зупинив рух колони росіян в бік Щастя. Потрапивши в оточення, останньою гранатою підірвав себе, вигукнувши при цьому «Слава Україні!», – сказав Президент під час параду.

Президент посмертно нагородив званням Героя України бійця «Легіону Свободи» капітана Євгена Лоскота із присвоєнням йому ордена «Золота Зірка». Нагороду отримали мати воїна Ксенія Лоскот та 7-річний син Євгена Тарас під вигуки «Слава!» усіх учасників параду.

Нагадаємо, що командир розвідроти 1 танкової бригади Євген Лоскот зник безвісти у вересні 2014 року. Тривалий час знадобився матері Євгена для з'ясування обставин останнього бою її сина. Під час відступу українських сил з району Луганська Євген разом з екіпажем БМП відмовилися залишати позиції. Вони змогли зупинити танкову атаку російсько-терористичних військ, атакувавши їхній командний пункт в районі Веселої Гори та дезорієнтувавши ворога. Рештки Євгена було ідентифіковано лише за рік після його останнього бою.

Укази про присвоєння їм найпочеснішого звання були підписані Порошенком сьогодні. Президент також підкреслив, що 200 учасників сьогоднішнього параду ще раніше відзначені державними нагородами за фронтову звитягу.

«Двісті тисяч пройшли через шість хвиль мобілізації. Уже близько ста тисяч – пішли служити за контрактом. 130 тисяч воїнів із бойовим досвідом зараховані до мобілізаційного резерву. У разі загострення ситуації – готові швидко повернутися до строю. Це – армія, яку підтримує весь український народ. Це по-справжньому народна армія», – наголосив Порошенко.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ