Про це повідомляє Радіо Свобода.

Юнкер підтвердив, що протягом мандату нинішнього складу Єврокомісії, що завершується 2019 року, нові кандидатури на вступ до Євросоюзу розглядатися не будуть. Але, сказав він, протягом терміну наступного складу Єврокомісії, що завершиться 2024 року, цьому питанню, «звичайно, треба приділити ближчу і цілеспрямовану увагу».

«Надзвичайно важливо забезпечити, щоб Західні Балкани отримали знову підтверджену чітку європейську перспективу», – сказав він, виступаючи на офіційній церемонії початку головування в ЄС Болгарії у її столиці Софії.

«Інакше існує небезпека, що в цьому дуже складному регіоні Європи ми можемо побачити можливі події, що можуть нагадати про початок 90-х років попереднього століття», – додав Юнкер.

Болгарія, яка вступила до ЄС 2007 року і вперше головуватиме в Євросоюзі протягом першого півріччя цього року, заявляла, що хоче використати своє головування для підтримки сподівань держав Західних Балкан на вступ до Європейського союзу свого часу.

У 1990-х роках країни цього регіону, в першу чергу зі складу колишньої Югославії, пережили жорстокі міжетнічні й міжрелігійні конфлікти. Внаслідок югославських воєн, що почалися 1991 року і протривали майже десятиліття, загинули, за оцінками, близько 140 тисяч людей. Наразі з країн регіону членами ЄС є тільки Словенія і Хорватія, інші сподіваються на вступ і перебувають на різних стадіях наближення до цього.

ІА "Вголос": НОВИНИ