Про це повідомляє Корреспондент.

Голову Васильківської районної держадміністрації Дніпропетровської області Сергія Литвинова звільнили із займаної посади. Відповідне розпорядження президента було опубліковано 20 грудня.

Відзначається, що Сергій Литвинов став відомий після інциденту, що стався 24 жовтня на Раді регіонального розвитку 24 жовтня. Тоді він зробив публічне звернення до Петра Порошенка зі скаргами на Держгеокадастр.

«Нехай київський Держгеокадастр, вибачте за недержавну мову, забере своїх «смотрящих» у нас по областях і по районах», - сказав тоді Литвинов.

Незабаром після цього був відсторонений, а потім і звільнений в. о. глави Держгеокадастру Олег Цвях. Крім того, почалися масштабні перевірки у всіх обласних управліннях відомства, на період яких місцеві керівники також були відсторонені від роботи.

Що стало причиною відставки самого Литвинова офіційно не відомо. Видання не виключає, що посади чиновнику коштували його власні промахи в земельних відносинах. Йдеться, зокрема, про передачу земель членам своєї сім'ї, про що стало відомо в ході мимоволі ініційованої ним заяви на Раді регіонального розвитку земельного аудиту.

Повідомляється, що в липні 2006 року, через два місяці після призначення головою РДА, райадміністрація передала Дмитру Литвинову, синові голови РДА, земельну ділянку площею 19 га для ведення фермерського господарства. Через місяць, у серпні 2006, фермерське господарство Воскресенковське, що належить Дмитру Литвинову, отримало ще 16 га - тепер уже з водного фонду району для своїх рибогосподарських потреб.

При цьому землі були відведені без отримання ФГ Воскресенковське всіх необхідних погоджень, зокрема, з органами архітектури, екології. Вони також не мали позитивного висновку держекспертизи, що може бути кваліфіковано як зловживання владою або службовим становищем.

Відзначається, що, будучи на посаді голови РДА, Литвинов неодноразово допускав порушення, пов'язані з розпоряджанням земель. Як приклад, наводиться випадок, що стався в 2010 році, коли за його розпорядженням були передані в оренду ТОВ Садове близько 20 га за мінімальною ставкою 3%, хоча цей земельний масив вже знаходився в оренді в іншої компанії. Директор ТОВ Садове потім був включений до складу колегії РДА.

Також підписом Литвинова завірені розпорядження про передачу земель громадського пасовища в оренду підприємцям і необгрунтовано великі площі (понад 700 га) для підсобних потреб психоневрологічного інтернату.

ІА "Вголос": НОВИНИ