Про це повідомляє Польське радіо

«Щоби впоратися з міграційною кризою, слід об’єднати свої сили, - наголосив президент Німеччини після зустрічі з президентом Польщі. Франк-Вальтер Штайнмаєр почав свій дводенний візит до Польщі. Серед тем, які порушили Анджей Дуда та Вальтер Штайнмаєр, - безпека, майбутнє Європейського Союзу.

«Нині нам потрібна взаємна довіра. Нам потрібне відчуття «ми, Європа», а не «ми проти вас» чи «ми проти Брюсселя». Щоби побороти європейську кризу, необхідно діяти конструктивно», - сказав президент Німеччини.

На запитання про загрозу для європейської солідарності та безпеки, яку несе російсько-німецький проект газогін «Nord Stream 2», президент Німеччини відповів, що це приватна ініціатива. Однак, як наголосив Франк-Вальтер Штайнмаєр, у розмовах з російською стороною німецький уряд піднімає питання, які турбують, зокрема, Польщу:

«Під час розмови з президентом Росії Владіміром Путіном німецька канцлер Анґела Меркель порушила питання України. Йдеться про те, щоб розвіяти побоювання Польщі та України, що гілка «Nord Stream 2» призведе до припинення транзиту газу через територію України. Слід знайти вирішення, яке дозволить утримати транзит газу через Україну».

Президент Польщі Анджей Дуда, у свою чергу, сказав, що питання інвестиції «Nord Stream 2» - це питання енергетичної безпеки Європи. Польський президент наголосив на тому, що Варшава платить за газ більше, ніж Німеччина, це випливає з відсутності повної диверсифікації постачань сировини.

«Ми змушені купувати газ у Росії, а Росія та Ґазпром цю ситуацію використовують, - додав президент Польщі Анджей Дуда. – Ми не хочемо, щоб такого типу ситуації повторювалися у майбутньому, тому втілюємо в життя наші газові проекти, які запевнять нам та нашим сусідам газову безпеку».

ІА "Вголос": НОВИНИ