Заступник начальника Галицької ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області Роман Дидимус поінформував, щодо звітів 1-РА та 1-РТ, зазначивши, що нова алкогольно-тютюнова звітність регулює підприємницьку діяльність з роздрібної торгівлі алкогольних напоїв і тютюнових виробів та створює ефективний комплексний контроль за рухом даних товарів.

Завідувач сектору контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів Галицької ОДПІ Богдан Балишин у жвавій дискусії з платниками податків обговорили проект наказу Міністерства фінансів України «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 11.02.2016 року № 49» та розглянули ряд питаннь, а саме:

- скоротити деталізацію кодів виноробної продукції;

- спростити звітність в розрізі контрагентів. Зокрема, вести облік операцій з контрагентами сумарно за місяць, а не за кожною датою здійснення таких операцій, зменшити деталізацію інформації про контрагентів;

- внести зміни в форми звітів щодо роздрібної торгівлі алкоголем і тютюном. Зокрема, із зазначених форм звітів виключити графи 3 і 4 щодо надання інформації про залишок алкогольної та/або тютюнової продукції на початок звітного місяця та про обсяги продукції, яка надійшла у звітному місяці і, відповідно, з назв форм звітів виключити слова щодо придбання продукції;

- законодавчо закріпити можливість подання уточнюючого звіту на заміну вже поданому до 10 числа місяця, наступного за звітним.

- внести зміни до Порядків заповнення форм звітів: у формі звіту №1-ОА та №1-РА змінити одиниці виміру у яких подається звіт з тисяч декалітрів на декалітри та у формі звіту №1-РТ з млн. штук на штуки.

Зокрема надійшли пропозиції від представників бізнесу району: прирівняти дану звітність до місячної податкової звітності, що дасть можливість її коригування протягом 1095 днів, зменшить розміри штрафних санкцій від 170 грн., дасть можливість подання уточненої звітності з моменту запровадження даної звітності. Також, надійшли пропозиції розмежувати коди для виробників та торговців, забезпечити більш детальний «покроковий» порядок заповнення даних звітів та у разі залишення графи «залишки на кінець місяця» призводить до недоцільності видалення граф «залишки на початок місяця» та «обсяги придбання».

Питання, які відносилися до компетенції Галицької ОДПІ, були вирішені в ході зустрічі, а по інших – готуються пропозиції щодо удосконалення податкового законодавства, покращення умов ведення підприємницької діяльності та якості надання послуг.

 

Актуальні та проблемні питання обговорили із бізнесменами уГалицькій ОДПІ

 

В Галицькій ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області відбулась зустріч фахівців інспекції та представників бізнес-спільноти району за участі в.о.першого заступника начальника Галицької ОДПІ Андрія Кобільника на тему «Зміни до нової форми декларації по податку на прибуток, обговорення проекту податкової реформи, запропонованої Міністерством фінансів України та проблемні питання, які виникають у платників податків та шляхи  їх вирішення».

В.о.першого заступника начальника Галицької ОДПІ Андрій Кобільник повідомив, що 19 серпня 2016 року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України «Про затвердження Змін до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств» від 08 липня 2016 року №585, яким внесено зміни до форми декларації з податку на прибуток підприємств.

Звернув увагу, що вперше нова декларація має подаватися платниками, які застосовують квартальний звітний період - за підсумками 2016 року.

Під час зустрічі детально розглянули зміни до форми податкової декларації з податку на прибуток, зокрема:

- у графі 2 заголовної частини Декларації з’явилося поле для уточнення базового податкового періоду – квартальний або річний;

- в основній частині Декларації підкориговано порядок розрахунку разового авансового внеску з податку на прибуток у розмірі 2/9 податку, нарахованого за три квартали 2016 року (пункт 38 підрозділу 4 розділу ХХ Податкового кодексу України);

- у новій редакції викладено додатки АВ і ЗП до Декларації;

- зазнали змін додатки РІ та ПН до Декларації.

Заступник начальника Галицької ОДПІ Богдан Базарник поінформував, що Мінфіном України оприлюднено попередню версію пакету змін до Податкового кодексу, обговорення якого триває.

Обговорили ключові моменти змін, що пропонуються в частині податку на прибуток а саме:

- уточнення порядку амортизації основних засобів і нематеріальних активів, нарахування якої здійснюється без урахування їх переоцінки.

- коригування фінансового результату до оподаткування на суму витрат на ремонт, реконструкцію, модернізацію та інші поліпшення невиробничих основних засобів і нематеріальних активів.

- зменшення фінансового результату до оподаткування на суму первісної вартості об'єкта невиробничих основних засобів або нематеріальних активів у разі продажу такого об'єкта.

- уточнення правових підстав списання безнадійної дебіторської заборгованості за рахунок резерву сумнівних боргів.

 - надання права на перенесення збитків при реорганізації.

- в період з 1.01.2017 р. до 31.12.2021 р. застосування при розрахунку амортизації основних засобів 25-відсоткової річної норми амортизації за прямолінійним методом при виконанні умов, зазначених в Кодексі.

- встановлення на період до 31.12.2021 року податкових канікул (застосування нульової ставки податку на прибуток), для підприємств, у яких річний дохід не перевищує 3 млн.грн., і розмір нарахованої за кожний місяць звітного періоду заробітної плати (доходу) працівників не менше, ніж дві мінімальні заробітні плати. Крім цього, в Кодексі вказані та інші вимоги до потенційних пільговикам.

Богдан Базарник звернув увагу, що в пакеті змін до Податкового кодексу запропоновано впровадження повноцінного електронного кабінету платника податків (доступ до всієї податкової інформації про платника, звірення розрахунків з бюджетом, заповнення та подання податкової звітності, управління надмірно сплаченими коштами, реєстрація податкових і акцизних накладних, інформування про перевірки та надання актів або довідок перевірок, листування з контролюючим органом).

На завершення заходу Андрій Кобільник подякувала всім за плідну співпрацю та запевнив представників бізнесу у підтримці та наданні необхідної професійної допомоги у питаннях роз’яснення податкового законодавства.

Податківці, керівники та бухгалтери підприємств підкреслили важливість проведення подібних заходів. Завдяки таким зустрічам, можна не лише обговорити проблемні питання, а й розібратися в них та знайти алгоритм застосування податкових норм.

 

Обговорення проблемних питань на зустрічі з бізнесом в Галицькій ОДПІ

 

У Галицькій ОДПІ відбулась зустріч в.о. першого заступника начальника Галицької ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області Андрія Кобільника з представниками підприємств.

Також взяли участь начальник управління податків і зборів з фізичних осіб Ігор Мочерад, заступник голови Галицької районної адміністрації з соціально-економічних гуманітарних питань Галина Бачинська, спеціаліст відділу соціально-економічних розвитку Галицької районної адміністрації Людмила Микитів, працівник відділу управління економічної політики департаменту економічної політики Львівської міської ради Оксана Марченко.

Розпочинаючи зустріч Андрій Кокільник зазначив, що на сьогодні органи фіскальної служби намагаються бути для бізнесу надійним партнером, з яким можна налагоджувати конструктивну співпрацю. Тільки взаєморозуміння та партнерські відносини з платниками податків сприятимуть виконанню поставлених завдань та наповненню бюджету.

Поінформував, що проходить обговорення проекту податкової реформи, запропонованого Міністерством фінансів України і бізнес, зі свого боку, може докласти свої зусилля для того, щоб кінцевий результат був таким, на який очікує підприємництво і держава. Зі свого боку ДФС робить усе можливе для покращення адміністрування податків, розвитку ІТ - технологій, удосконалення сервісної функції.

Коротко розповів про запропоновані зміни в частині податку на доходи фізичних осіб, удосконалення роботи оновленого електронного кабінету платника, електронної системи «Єдине вікно», що спрощує процедуру проходження митного контролю при здійсненні експортно-імпортних операцій та інше.

Також, обговорили проблемні питання легалізації трудових відносин та прозорої виплати заробітної плати. Наголосив про необхідність виплати зарплати у відповідності до чинних норм, повідомили про можливу адміністративну відповідальність за порушення трудового законодавства.

Обговорили проблемні питання, що виникають в процесі ведення господарської діяльності та шляхи їх вирішення.

 

Конструктивний діалог з платниками податків з’ясував проблемні питання

 

Нещодавно в приміщенні Галицької ОДПІ Головного управління ДФС у Львівській області відбулась зустріч начальника інспекції Олени Парубій з представниками бізнесу.

Предметом зустрічі стало обговорення оприлюдненої Мінфіном України попередньої версії пакету змін до Податкового кодексу, створення оптимальних умов для платників податків та обговорення проблемних питань, які виникають у представників бізнесу та шляхи їх вирішення.

Олена Парубій поінформувала присутніх про стан надходження податків та зборів до бюджетів усіх рівнів за січень - серпень поточного року. Зазначила, що робота податківців сьогодні спрямована на розвиток партнерських стосунків з громадянами та бізнесом, зниження фіскального навантаження, якісного обслуговування платників податків, удосконалення та розширення електронних сервісів тощо.

Також Олена Парубій зазначила, що Мінфіном України оприлюднено попередню версію пакету змін до Податкового кодексу, обговорення якого триває.

Даний законопроект спрямований на поліпшення інвестиційного клімату в Україні за рахунок спрощення податкової системи, на підвищення прозорості та якості адміністрування податків, ліквідацію поширених схем ухилення від оподаткування та усунення неузгодженостей існуючих процедур. У ньому містяться визначення нових термінів; по-новому сформульовані права та обов'язки платників податків; уточнено функції органів контролю та їх права; детально розписано, що таке електронний кабінет платника податків, і як він повинен працювати; наведено порядок обліку платників податків тощо.

Детально зупинились на ключових моментах змін, що пропонуються, кожен висловив свою позицію до даних запропонованих змін, ряд проблем про які неодноразово обговорювались платниками податків під час зустрічей враховані в даному проекті тому на думку присутніх їх потрібно швидше прийняти.

Також було розглянуто питання виплати заробітної плати в «конвертах», легалізації трудових відносин які були і залишаються основними напрямами роботи Галицької ОДПІ, та систематично обговорюються під час зустрічей із бізнес-спільнотою та громадськістю.

Галицька ОДПІ провела роботу щодо контролю за дотриманням підприємствами та фізичними особами - підприємцями вимог податкового законодавства при виплаті заробітної плати та інших доходів громадянам. Тому рекомендую громадянам, якщо вони запідозрили у несумлінності працедавців, звертатись у фіскальні органи для одержання безкоштовної довідки про доходи, в тому числі про заробітну плату, яка буде підтвердження розміру виплати заробітної плати, слугувати гарантією соціального захисту та належного в майбутньому пенсійного забезпечення», наголосила - Олена Парубій.

Податківці, керівники та бухгалтери підкреслили важливість проведення подібних заходів.   

Завдяки таким зустрічам, можна не лише обговорити проблемні питання, а й розібратися в них та знайти алгоритм застосування податкових норм – зазначила Олена Парубій.

 

Надходження в міський бюджет - це кошти для соціальної сфери!

 

Заступник голови Галицької районної адміністрації з соціально-економічних гуманітарних питань Галина Бачинська вручила грамоту начальнику Галицької ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області Олені Парубій за активну участь у наповненні міського бюджету Галицького району м.Львова.

Начальник Галицької ОДПІ ГУ Олена Парубій подякувала за оцінку своєї роботи та наголосила, що однією з найважливіших умов повноцінної діяльності місцевого самоврядування є забезпечення його фінансової незалежності шляхом зміцнення фінансової бази. Невідкладним завданням фіскальної служби на сучасному етапі є підвищення ефективності формування доходів місцевих бюджетів, що призведе до збільшення обсягів місцевих бюджетів і сприятиме підвищенню їх впливу на хід соціально-економічного розвитку району, підвищенню рівня зайнятості, зростанню якості послуг, що надаються громадянам місцевою владою, розв’язанню невідкладних соціальних проблем.

Під час зустрічі обговорили проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України» від 15.09.2016 №5132, який створить умови для збільшення надходжень до бюджету та забезпечить збалансованість бюджету 2017 року, а також адаптацію до норм Європейського законодавства.

Олена Володимирівна подякувала за спільну роботу та наголосила на необхідності подальшої співпраці з Галицькою районною адміністрацією в частині детінізації та легалізації заробітної плати та зазначила: «Сподіваюсь, що подальша наша спільна діяльність буде збільшувати надходження в міський бюджет та підвищить рівень виплати заробітної плати».

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ