Йшлося про зміни в законодавстві стосовно єдиного внеску, податку на доходи фізичних осіб, екологічного податку, рентної плати, спрощеної системи оподаткування.

  

З метою належного адміністрування податку на прибуток підприємств Богдан Базарник  повідомив про внесені зміни до форми податкової декларації з податку на прибуток підприємств (далі – декларація). Зокрема, рядок 2 заголовної частини декларації доповнено полем, в якому зазначається базовий звітний період –  календарний квартал або календарний рік.

З метою розмежування граничного строку подання декларації протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу та граничного строку подання декларації протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року, при складанні декларації у рядку 2 заголовної частини зазначатиметься базовий звітний період – календарний квартал або календарний рік.

Положеннями пункту 38 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України встановлено, що платники податку на прибуток підприємств сплачують до 31 грудня 2016 року авансовий внесок з податку на прибуток у розмірі 2/9 податку на прибуток, нарахованого у податковій звітності за три квартали 2016 року. Розрахунок такого авансового внеску подається платником податку у податковій декларації за три квартали 2016 року. При цьому визначена у розрахунку сума авансових внесків вважається узгодженою сумою грошових зобов’язань.

У зв’язку із зазначеним розрахунок авансового внеску у розмірі 2/9 податку на прибуток, що підлягає сплаті до 31 грудня 2016 року, заповнюється платником податку за три квартали 2016 року. Такий розрахунок здійснюється платниками, які звітують з податку на прибуток підприємств щокварталу.

Враховуючи наведене, у рядку 26 декларації розрахунок авансового внеску відображається таким чином:

- у розмірі 1/12 податку на прибуток підприємств – у разі уточнення показників декларацій за звітні періоди 2013 та 2014 років;

- у розмірі 2/9 податку на прибуток підприємств – при складанні декларації за три квартали 2016 року платниками, що звітують щокварталу. Такий авансовий внесок платники податку на прибуток підприємств сплачують до 31.12.2016, відповідно граничний термін сплати – 30.12.2016.

Також Богдан Базарник звернув увагу представників бізнесу, що, починаючи з декларування за 3 квартали п. р., подання  Розрахунку податку на прибуток нерезидента, який провадить діяльність на території України через постійне представництво, на підставі окремого балансу фінансово-господарської діяльності та Розрахунку податку на прибуток постійного представництва нерезидента, визначеного шляхом застосування до суми отриманого доходу коефіцієнта 0,7 здійснюється за формою та у порядку, затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 13.06.2016 №544 «Про затвердження форм та Порядку розрахунку податку на прибуток нерезидентів, які провадять діяльність на території України через постійне представництво», що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 05.07.2016 за №923/29053 (далі – наказ №544).

Подання зазначених Розрахунків за три квартали 2016 року здійснюється протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу. Отже, граничний термін їх надання – 09 листопада .2016 року.

Йшлося і про правильність обчислення, своєчасність і повноту справляння рентної плати за спеціальне використання води. Зокрема були наведені основні помилки, під час подання податкової звітності.

Під час проведення «круглого столу» Богдан Базарник та представники бізнесу висловили думку щодо організації роботи, спрямованої на надходження коштів до бюджету. На завершення заходу Богдан Базарник висловив сподівання на подальшу конструктивну співпрацю.

ІА "Вголос": НОВИНИ