Член організаційної ради УМЕС Костянтин Надутий вважає реальним ризик, що хворі на туберкульоз і психічнохворі люди вийдуть на вулиці.

Про це він заявив у коментарі для ІА «Вголос»

«Так, такий ризик є. У прописаних програмах зазначається, що значна частина психіатричних пацієнтів буде виписана. Можуть бути справедливі претензії щодо того, що значна частина таких пацієнтів знаходяться у психіатричних медичних закладах із переважно соціальних показань. Такі люди є соціально неадаптованими, тому туди й потрапляли. Вони могли продати свою квартиру, втратити роботу і все на світі, а коли вже зовсім «їхали мозком», починали «ходити і співати» по вулицях. Саме тому їх госпіталізували. Але виписати їх немає куди. Якщо закрити ці заклади, то ці люди напряму потрапляють на вулицю, додаємо до цього туберкульоз, бо вони спатимуть поряд з безхатьками, і матимемо ще гіршу проблему, ніж є зараз», - розповів Костянтин Надутий.

«Вирішивши, що медична допомога за соціальними показаннями є неефективною, треба було профінансувати соціальну допомогу з абсолютно справедливих причин. А вийшло так, що цього не ввели, а заклади закрили.

Так само і з туберкульозними диспансерами. Там теж значна частина людей знаходилась у зв’язку із соціальними показаннями, а не через медичні причини. У них закрита форма туберкульозу, але їх там годують і вони в теплі. Якщо їх виписати сьогодні, вони потрапляють на вулицю, хвороба переходить у відкриту форму, вони сплять в метро чи електричках і ми отримуємо жахливу ситуацію, хоча і зараз вона не є позитивною», - підкреслив він.

Більш детальну інформацію про медичну реформу можна дізнатися у статті “Медична реформа: безкоштовна медицина чи епідемія туберкульозу?

ІА "Вголос": НОВИНИ