Це підтвердили результати дослідження з участю 1914 чоловіків, пише Circulation.

Американські кардіологи виявили зв'язок між еректильною дисфункцією і ймовірністю розвитку різних хвороб серця і судин. У чоловіків, які повідомили про труднощі з досягненням ерекції, ризик цих захворювань подвоювався незалежно від інших факторів ризику – рівня холестерину в крові, схильності до куріння і показників тиску. 

За словами вчених, чинники ризику серцево-судинних захворювань і труднощів з ерекцією багато в чому збігаються. До них належить ожиріння, підвищений тиск, куріння, цукровий діабет і метаболічний синдром.

Автори роботи проаналізували дані про здоров'я 1914 чоловіків у віці від 60 до 74 років, показники стану їх здоров'я відстежували протягом чотирьох років. Усі чоловіки брали участь в дослідженні MESA (Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis) і надали дані про те, чи траплялася у них еректильна дисфункція. Основна мета дослідження MESA полягала в тому, щоб виявити ранні ознаки атеросклерозу.

За чотири роки спостережень в учасників дослідження відбулося 115 серйозних порушень роботи серцево-судинної системи, включаючи інфаркти, інсульти, зупинки серця і випадки раптової серцевої смерті (sudden cardiac death) – в такій ситуації пацієнт втрачає свідомість протягом години після появи гострих симптомів. Від захворювань постраждали 6,3% чоловіків з еректильною дисфункцією і лише 2,6% чоловіків без проблем в цій сфері. Потім дослідники врахували вплив факторів ризику, проте співвідношення майже не змінилося: чоловіки, які мали порушення ерекції, ставали жертвами хвороб серця удвічі частіше.

Провідний автор дослідження Майкл Блаха (Michael Blaha) говорить: «Результати нашого дослідження показують, що еректильна дисфункція сама по собі вказує на значний ризик розвитку серцево-судинних захворювань». За словами вченого, труднощі з ерекцією, про які повідомляє пацієнт, повинні стати важливим сигналом для лікаря, навіть якщо інших факторів серцево-судинного ризику у людини немає. В цьому випадку пацієнту можуть знадобитися більш ретельні обстеження, які дозволять помітити патології роботи серця на ранніх стадіях. Чоловікам, які вперше зіткнулися з регулярними порушеннями ерекції, вчені рекомендують звернутися до кардіолога.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ