Про це заявив перший заступник міністра аграрної політики Максим Мартинюк, передає «Інтерфакс-Україна».

«Обговорюється надання права купівлі сільськогосподарської землі юридичним особам. Але це буде не більше 1 тисячі гектарів «в одні руки» і до потенційного покупця будуть висуватися досить жорсткі кваліфікаційні вимоги», – сказав Мартинюк.

Чиновник зазначив, що раніше обговорювався продаж землі тільки фізичним особам-громадянам України в розмірі не більше 200 гектарів «в одні руки».

«Спочатку продаж землі юрособам не планувався. Ця норма з'явилася в результаті широких дискусій із аграрними асоціаціями», – уточнив Мартинюк.

Купувати землю матимуть право підприємства, які вели сільськогосподарську діяльність впродовж щонайменше трьох останніх років. Крім того, серед засновників цих підприємств не повинно бути нерезидентів України.

Мартинюк також зазначив, що, згідно із соціологічними дослідженнями, в перший рік роботи земельного ринку землю активно купуватимуть ті орендарі, які обробляють до 1 тисячі гектарів.

Що стосується продавців, то, на думку чиновника, ними будуть переважно люди, які успадкували свої ділянки та не живуть у сільській місцевості. Щодо вартості землі, то Мартинюк вважає, що спочатку ціна за гектар відштовхуватиметься від розцінок «чорного ринку – від $1-2 тис.

«Досвід країн Східної Європи показує, що ціна матиме постійну тенденцію до зростання – не дуже суттєву в перший рік, але дедалі більшу в наступні», – сказав заступник міністра.

За словами Мартинюка, Мінагрополітики майже завершило роботу над законопроектом про обіг сільгоспземель і вже у вересні документ може бути внесений на розгляд Верховної Ради.

В Україні з 2002 року діє мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення. Парламент кілька разів продовжував його дію. Земельна реформа є важливою умовою програми співпраці України та Міжнародного валютного фонду (МВФ).

 

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ