Голова профспілки Віталій Сосницький наголосив, що ДП «Укрспирт» забезпечує роботою понад 5000 працівників (переважно в сільській місцевості), де важко знайти роботу, пише «112 Україна».

Сума акцизного податку, що генерується ДП «Укрспирт» від реалізованого спирту, 760 млн грн щомісячно, втрата галузі обернеться колосальним втратами бюджету до 10 млрд грн на рік, що трохи менше, ніж половина траншу від МВФ.

Окрім того, це потягне за собою зрив виконання міжнародних контрактів з Туреччиною по експорту технічного спирту, невиконання виробничої програми по реалізації спирту для вітчизняних виробників лікеро-горілчаної продукції.

Неcпроможність ДП «Укрспирт» здійснювати поточну операційну діяльність (закупівля зернових у вітчизняних фермерів в передумовах збору урожаю, закупівля природного газу) призведе до втрат в агропромисловому комплексі. Вітчизняна горілчана галузь припинить своє існування. Країну чекає імпорт алкогольної продукції та експансія безконтрольного тіньового ринку. Посадовці, що руйнують державну спиртову галузь, можуть бути пов'язані з країною-агресором, або діють прямо в її інтересах.

Профспілка просить СБУ перевірити, чи не підпадають дії державного виконавця Олексія Кузьменка, руками якого знищується спиртова галузь, під статтю 111 Кримінального кодексу України щодо державної зради.

Раніше цей посадовець був пов'язаний з гучними корупційними скандалами щодо виплати багатомільйонних премій працівникам Міністерства юстиції.

Профспілка «Укрспирту» оголосила про підготовку страйку у зв'язку з блокуванням роботи підприємства.

Акції протесту планують провести по всій країні.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ