Про це 26 квітня 2017 року під час спільної прес-конференції з лідерами профспілкових організацій заявив народний депутат України свободівець Юрій Левченко.

Націоналіст наголосив на тому, що проект Трудового кодексу, який уже пройшов перше читання у Верховній Раді, намагаються протягнути далі через численні порушення законодавства. Зокрема, Юрій Левченко розповів про те,  як документ проштовхували в профільному парламентському комітеті.

«Відбулося бутафорне обговорення поправок, після якого антиконституційний проект Трудового кодексу відправили на друге читання. 11 квітня на засіданні комітету, попри присутність великої кількості людей, нікому слова не дали. Того дня затвердили поправки, протилежні тим, які було внесено після першого читання. По суті відбулася законодавча вакханалія, яка збурила громадськість. Комітет після цього зібрався без профспілок і громадськості та підтвердив поправки, які суперечать одна одній, і, попри грубі порушення закону, документ відправили на розгляд у Верховну Раду», – зазначив народний депутат.

Свободівець зауважив, що до Голови ВРУ, голови та секретаря комітету надійшли скарги від низки народних депутатів, профспілок та громадських організацій на непрозорість та незаконність проведення засідань комітету. До того ж досі не оприлюднено протоколи засідань 11 квітня. Окрім того, є інформація про те, що секретар комісії на підставі численних скарг виклав окрему думку до протоколу засідання, а низці народних депутатів надано відповіді на їхні скарги з підтвердженням порушення процедури.

За словами інших учасників прес-конференції – голови Конфедерації вільних профспілок України Михайла Волинця та співголови ВОП «Демократичні профспілки України» Дмитра Філіпчука, проект нового Трудового кодексу серед іншого передбачає системну понаднормову роботу, відеоспостереження за працівниками,  яке не обмежене жодними критеріями і розширює підстави для звільнення. Водночас він містить низку суперечливих норм, які дозволяють звільнити працівника за будь-якою примхою роботодавця. Лідери профспілкових рухів закликали людей до протестів, адже законопроект, який проштовхують олігархи через урядовців, стосується 90% громадян України.

Так, було анонсовано Марш проти проекту Трудового кодексу, який відбудеться 27 квітня в Києві. Серед низки вимог маршу – відставка  Андрія Реви з посади  міністра  соціальної  політики та недопущення ухвалення кріпацького Трудового  кодексу.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ