Про це він сказав в інтерв'ю телеканалу «Рада», - пише Укрінформ.

«І звичайно, що не передбачаю простої дискусії, і не передбачаю простого рішення», - зазначив спікер, відповідаючи на запитання про можливий спротив упровадженню нової виборчої системи.

Водночас він висловив сподівання, що у процесі дискусії вдасться роз'яснити депутатам переваги пропорційної системи з відкритими списками і переконати їх.

«Мажоритарники мають свою логіку, логіку того, що вони представляють певний округ і має бути комунікація з округом, і має бути представлення громади безпосередньо у Верховній Раді України. Хоча система відкритих списків теж передбачає, що громади будуть представлені депутатами. Це не просто голосування за список - це також і голосування за свого кандидата від своєї громади. Під час дискусії необхідно буде ці моменти дуже професійно і дуже детально пояснити усім народним депутатам», - наголосив Парубій.

Він також зазначив, що у процесі ухвалення може бути змінений прохідний бар'єр у Раду для політичних сил, якщо парламент підтримає поправки до законопроекту у другому читанні, але сама виборча система вже змінена не може бути у кінцевому голосуванні.

«Правка, наприклад, може стосуватись відсотка (прохідного бар'єру - ред.): чи 4, чи 5, чи 3. Це може бути дискусія, і в цій дискусії Верховна Рада буде приймати кінцеве рішення. Будь-хто з депутатів може дати правку і запропонувати прохідний бар'єр для політичних партій. Можуть змінюватися технічні речі, але фундаментальний системний підхід, запропонований цим Виборчим кодексом, має бути збережений у другому читанні», - зазначив керівник парламенту.

Він також підкреслив, що запропонована виборча система стане потужним соціальним ліфтом для залучення нових сил у політику.

Як повідомлялося, 7 листопада депутати ухвалили у першому читанні проект Виборчого кодексу авторства групи депутатів, серед яких є і Парубій. Ним пропонується запровадити на виборах до Ради пропорційну виборчу систему з відкритими партійними списками.

ІА "Вголос": НОВИНИ