Про це повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури.

Повідомляється, зокрема, що у грудні 2015 року прокуратурою Автономної Республіки Крим розпочато розслідування у кримінальному провадженні за фактом насильницького переселення у 1944 році кримськотатарського народу та представників інших національних груп з території Кримської АРСР.  Специфікою цього кримінального провадження є те, що вже пройшло 73 роки з моменту вчинення тяжкого злочину, знаходження основної доказової бази на території інших держав та необхідністю встановлення великої кількості потерпілих і свідків.
У ході розслідування встановили  понад 250 сімей – потенційних потерпілих, а це - більше 1000 осіб. В якості свідків та потерпілих допитано 63 особи, з яких – 45 мешканців тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим. В цьому кримінальному провадженні складено реєстр осіб щодо яких особисто та їх сімей представниками Радянської влади були вчинені дії з насильницького переселення.

«На сьогоднішній день прокуратура АР Крим зібрала достатньо доказів для повідомлення про підозру і на даний час підготовлено проекти повідомлень про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 442 КК України Сталіну Йосипу Віссаріоновичу та Берії Лаврентію Павловичу», - повідомив прокурор АР Крим Гюндуз Мамедов. «Це тільки початок, нами в рамках даного досудового розслідування будуть встановлені інші учасники, попередньо нами встановлені безпосередні виконавці даного злочинного наказу», - додав він під час зустрічі з Генеральним прокурором, яка відбулась 18 квітня 2017 року.

ІА "Вголос": НОВИНИ