Про це власкору «Вголосу» повідомив адвокат Василь Нагорний.

«У Котика було чотири суди. Спочатку Володимир-Волинський міський суд повернув обвинувальний акт прокурорам і апеляційний суд Волинської області підтвердив правомірність цього рішення. Через 4 місяці військова прокуратура знову з порушенням норм КПК, зокрема, й права на захист, повторно направила кримінальне провадження до суду. Володимир-Волинський вдруге відмовився слухати справу і повернув кримінальне провадження разом з обвинувальним актом прокурорам. Апеляційний суд, куди звернулись невдоволені прокурори вдруге підтвердив правомірність дій суду першої інстанції. Так Котик вчергове перестав бути обвинуваченим і перейшов в статус підозрюваного», – нагадав Василь Нагорний.

Він зазначив, що 3 червня бійця викликали на допит у військову прокуратуру.

«Там детально з’ясували всі обставини так званого самовільного залишення частини і військова прокуратура вирішила, що не має підстав для складання нового обвинувального акту, а підозра оголошена колись прокурором Балкунцем є передчасною та підлягає скасуванню», – повідомив адвокат.

Окрім того, Василь Нагорний розповів про випадок, коли в маршрутці у бійцеві 51-ї бригади впізнали героя і водій повернув йому кошти за проїзд, попри відсутність посвідчення учасника бойових дій.

«Машина, якою друзі везли Котика, поламалась в дорозі і він пересів на маршрутку. Посвідчення УБД цього бійця тільки в процесі виготовлення, а тому Котик заплатив повну вартість за проїзд. Хтось з пасажирів впізнав Віктора, підійшов до водія і розповів, що цей хлопчина зі своїм підрозділом розбив ворожу колону під Іловайськом. Водій на зупинці підійшов до Котика і повернув йому сплачені кошти», – зауважив адвокат.

Як писав «Вголос», Віктора Котика звинувачували в самовільному залишенні військової частини в період з грудня 2014-го до травня 2015 року. Однак спочатку він потрапив у полон, після звільнення його направили на реабілітацію. У зв’язку з розформуванням 51-ї бригади Віктор Котик не знайшов своїх командирів, отож залишив свої координати та поїхав продовжувати лікування та реабілітацію.

Віктора Котика нагородили за те, що 24 серпня 2014 року під Іловайськом він зі своїм підрозділом розбив російську колону і дізнався інформацію про її дислокацію в Чечні. Батарея, якою керував волинянин, останньою залишала Іловайськ. Під час проходження так званого «зеленого коридору» Віктор Котик отримав контузію і потрапив у полон.

ІА "Вголос": НОВИНИ