Про це повідомили у прес-службі прокуратури Львівської області. 

«Так, у одній із виправних регіональних колоній із заробітку в'язнів здійснювалося таке відрахування на оплату праці персоналу, який нібито прибирав приміщення, проте насправді це робили самі в'язні. За фактом внесення посадовими особами виправної колонії завідомо неправдивих відомостей до офіційних документів, що призвело до безпідставного утримання коштів із нарахованої заробітної плати в'язнів, прокуратурою області розпочато кримінальне провадження за ч.1 ст.366 КК України (службове підроблення). Санкція статті передбачає покарання у виді обмеження волі на термін до 3 років та трирічне позбавлення права обіймати певні посади чи займатись певною діяльністю. Досудове розслідування триває», – йдеться у повідомленні.

Також встановлено, що адміністрації виправних колоній не створюють умов, які б дали можливість особам позбавленим волі реалізувати своє право займатися суспільно корисною оплачуваною працею.

Зазначимо, що цьогоріч роботою забезпечено лише 263 особи, що становить 59,2% від усіх працездатних засуджених, середня заробітна плата яких – 2063 грн. При цьому, в'язнів, які мають виконавчі листи, не залучають до праці задля відшкодування шкоди, завданої вчиненими злочинами.

У 2018 році із 65 таких осіб до оплачуваної праці залучено лише 11, що становить 16,9%.

Прокуратура виявила також факти не виплати заробітної плати в’язням, які у виробничих зонах, майстернях та підсобних господарствах колоній працювали більше 2 годин вдень. Крім цього, їм не нараховувалась подвійна зарплатня за роботу у вихідні та святкові дні.

«Варто сказати, що у непоодиноких випадках праця засуджених організовується з порушеннями правил охорони праці, техніки безпеки і виробничої санітарії. В’язні в неповній мірі забезпечені спецодягом, взуттям, засобами індивідуального захисту при зварювальних роботах та інше», – коментує начальник відділу нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадження та інших заходів примусового характеру Андрій Приведа.

 

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ