Про це повідомляє прес-служба Генпрокуратури.

Кримінальне провадження було зареєстроване за ч.1 ст.191 КК України – привласнення чи розтрата чужого майна – за фактом розтрати працівниками установи коштів підопічних.

Раніше в Уповноваженого Верховної Ради з прав людини заявили, що в інтернаті на Буковині спостерігаються випадки катування та приниження людської гідності підопічних.

Так, на вікнах встановлені дерев'яні ґрати, є кімната для ізоляції – без освітлення, з лавкою та клозетною чашею зі слідами випорожнень. А двері житлових кімнат обладнані замками та петлями для навісних замків. Крім того, виявилося, що людей щоденно закривають у холодному приміщенні.

Крім того, моніторингова група констатувала неналежне надання медичної спеціалізованої допомоги особам з розладами психіки: підопічні, які були зачинені в ізоляторі, з 2006 року жодного разу не були у лікарні.

Люди проживають тут у переповнених кімнатах, які не облаштовані необхідними меблями та інвентарем. Ліжка розміщені впритул одне до одного. Порушуються санітарно-гігієнічні норми: у підопічних брудні рушники, поруч пляшки з випорожненнями.

Також виявилося, що соціальний працівник, яка є опікуном для 150 підопічних, «за мовчазною згодою» директора інтернату витрачала кошти без відома підопічних: за півроку було витрачено майже чверть мільйона гривень особистих коштів підопічних на цигарки, на пенсійні кошти закуповували електрообладання та комп'ютерні аксесуари за завищеними цінами, а решту грошей витрачали на бензин (по 3-7 тисяч грн щомісячно) та на передплату періодичних видань (1,2-1,5 тисячі грн за півріччя). 

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ