Заступник прокурора м. Києва звернувся до господарського суду міста Києва із позовом до Київради про визнання незаконним та скасування рішення від 13.02.2020 про передачу ТОВ «Світ природи» земельної ділянки для рекреаційних цілей на вул Труханівській, 1 у Дніпровському районі. Про це свідчать дані Єдиного держреєстру судових рішень, передають Наші гроші.

На думку прокуратури, рішення Київради підлягає скасуванню судом, оскільки воно прийняте всупереч приписів ст. ст. 10, 16, 60 закону «Про місцеве самоврядування», ст. 61 Земельного кодексу України (Обмеження у використанні земельних ділянок прибережних захисних смуг уздовж річок, навколо водойм та на островах), ст. 89 Водного кодексу України (Обмеження господарської діяльності в прибережних захисних смугах уздовж річок, навколо водойм та на островах).

У серпні суд прийняв позовну заяву прокуратури до розгляду і призначив підготовче засідання на 14 вересня. Інших даних про рух цієї справи у реєстрі наразі немає.

Нагадаємо, 13 лютого цього року Київрада передала ТОВ «Світ природи» в оренду на 10 років ділянку площею 0,58 га із земель комунальної власності у зв’язку із набуттям права власності на нерухоме майно (за рішенням Госпсуду м. Києва від 04.02.2004 та від 21.03.2005).

Відомо, що майно складається з нежилих приміщень площею 911 кв м, гаражних боксів площею 303 кв м і барбекю площею 30 кв м. Йдеться про приміщення дореволюційного яхт-клубу. У 2012 році журналісти програми «Гроші» дізналися, що народний депутат від Партії регіонів Дмитро Шенцев раніше мав там громадську приймальню.

У 2016 році тодішній заступник Київського міського голови Олексій Резніков, який нині є віце-прем’єром, переконував, що «на Трухановому острові на сьогоднішній день нікому земля не надається в користування, навіть при тому, що він має на це законні підстави».

Власником ТОВ «Світ природи» є екс-нардеп у 2002-2005 від СДПУ (о) Олег Немировський.

Немировський є співвласником ТОВ «Перлина України» разом із Олександром Сімушовим і Михайлом Фріденталем. Останнім – це впливовий донецький бізнесмен 1990-х років, батько дружини екс-голови Держархбудінспекції Олександра Рибака (син екс-голови Верхової Ради, члена Партії регіонів Володимира Рибака).

Раніше власниками ТОВ «Світ природи» були Наталія Волуйко, яка була помічницею нардепа Немировського, а також Марина Ленінг – дружина Вадима Копилова, екс-голови правління «Нафтогаз України» на початку 2000-х років та в.о. міністра економіки у 2012 році. У 2010-2012 рр Копилов був першим заступником міністра економрозвитку Андрія Клюєва; у 2003 р він був заступником міністра фінансів Миколи Азарова.

Ділянка, яку Київрада віддала «Світу природи», впритул примикає до ділянки площею 1,05 га. Остання перебуває в оренді ТОВ «Яхт-клуб «Локомотив», яке з 2007 року є власником водної станції ДСТ «Локомотив» (вул. Паркова дорога, 20). Цю фірму у 2004 році заснували кияни Олег Лєбєдєв і Надія Сечина, менеджер фірм з орбіти екс-прем’єра Миколи Азарова.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ