Президент Володимир Зеленський виступив із промовою на сьогоднішньому саміті НАТО, який відбувається у ці хвилини у штаб-квартирі Альянсу в Брюсселі. Звернення до країн-членів НАТО глава держави зробив по відеозв'язку з Києва.

Про це він сказав у своєму зверненні на екстренному саміті НАТО.

«Вітаю вас з Києва. З нашої столиці, яка б'ється вже місяць. Як і вся наша держава. Так, це правда - ми не в Альянсі, не у найпотужнішому оборонному об'єднанні світу, не одна з 30 держав під парасолькою спільного захисту. Таке враження, що зараз ми у «сірій зоні». Між Заходом і Росією. Але ми світлі люди! І ми захищаємося вже місяць! Місяць героїчного опору. Місяць найчорніших страждань. Місяць безкарного руйнування мирної країни, а разом з нею – всієї архітектури глобальної безпеки. Усе це – на очах у всього світу», - сказав президент.

Глава держави зазначив, що поки весь світ інвестував у мирне та демократичне життя, росія вкладала шалені кошти в смерть.

«За 10 років росія накопичила озброєння. вони вкладати шалені гроші у смерть, поки ми інвестували в життя. Україна тримається, ціною, на жаль, людських життів, ціною зруйнованих міст», - додав Зеленський.

Президент нагадав, що росія має переваги у небі. Тому нам дуже необідні системи ППО або бойові літаки для захисту українців від російських ракет та бомб.

"Ми вже місяць повторюємо одне й те саме - щоб врятувати життя українців нам потрібна військова допомога без обмежень, як росія, без обмежень, застосовує проти нас увесь свій арсенал, руйнує все живе, будь-які об'єкти. 

Україна зверталась до вас по літаки, щоб ми не втрачали стільки людей. Ви маєте тисячі бойових літаків, але нам, поки що, не дали жодного. Ми звертались по танки, щоб ми могли деблокувати наші міста, які зараз гинуть: Маріуполь, Бердянськ, Мелітополь та інші. Міста, в яких росія штучно створює голод. Ні води, ні їжі, - нічого там немає. Ви маєте не менше 20 тис. танків, Україна просила відсоток, 1 відсоток. Ми не маємо ясної відповіді щодо них", - наголосив гарант Конституції.

Володимир Зеленський також розповів, що сьогодні росіяни скинули на Україну фосфорі бомби, як заборонені міжнародними конвенціями.

«Ви ні в чому не винні. Це не ваші ракети, це не ваші бомби руйнують наші міста. Сьогодні, до речі, зранку були фосфорні бомби. Фосфорні російські бомби. Знову вбиті дорослі та діти. Я просто хочу аби ви знали - Альянс ще може запобігти смертям українців, надавши ту зброю, яку ми потребуємо», - сказав він.

Також, глава держави вимагає не дорікати Україні тим, що наша «армія не відповідає стандартам НАТО». ЗСУ показали, на що здатна українські війська для порятунку та збереження світових європейських цінностей.

"А єдине, що я від вас вимагаю... Після такого місяця війни. Це прохання заради наших військових. Після такої війни проти Росії... Більше, прошу, ніколи, ніколи не говоріть нам, що наша армія не відповідає стандартам НАТО. Ми показали, на що здатні наші стандарти. І як багато ми можемо дати загальній безпеці в Європі й світі. Як багато ми можемо зробити для захисту від агресії проти всього, що ми цінуємо. Що ви цінуєте.

Але НАТО ще належить показати, що Альянс може зробити. Для порятунку людей. Показати, що це дійсно найпотужніше оборонне обʼєднання у світі", - зазначив гарант Конституції.

Президент подякував усім присутнім та наголосив, що усе - на столі. Потрібне тільки рішення.

"Пропозиції всі – на столі. Наші потреби – на столі. Мир – потрібен нам негайно.
Відповіді – тільки за вами. Я дякую тим, хто нам допомагає! Я дякую вам! Слава Україні!", - підсумував президент України.

Читайте також на сайті ІА «Вголос»:

ІА "Вголос": НОВИНИ