Через підтоплення до мешканців навколишніх сіл – Тернуватки та Недайводи – не можуть дістатися і медики.

Від високої води потерпають мешканці двох сіл неподалік Кривого Рогу на Дніпропетровщині. Річка Інгулець із року в рік розливається під час сильних злив, затоплює дамбу і відрізує прилеглі населені пункти від цивілізації. Надто цієї стихії мешканці побоюються напередодні осені. Чи можна розв'язувати цю проблему – з'ясовували кореспонденти 5-го.

Про це повідомляє 5 канал.

крізь затоплену греблю у потоках річки Інгулець прориваються до райцентру. Висока вода – наслідок сильної зливи, яка вирувала в регіоні минулого тижня.

"Тут змило не одну машину. Тут "жигулі" штуки 2 – отут коло верби.Приїжджала пожежна і трактор", – розповідає місцевий мешканець Микола Карпенко.

Через підтоплення до мешканців навколишніх сіл – Тернуватки та Недайводи – не можуть дістатися і медики.

"Швидка допомога не переїжджає, вона просить, щоб хвору людину виносили до зупинки. Було в нас таке. Що ми хвору дитини виносили, щоб зробити укол", – зауважує Ольга Бальвас.

Та й для пішоходів затоплений перехід небезпечний. Гребля вкрита водоростями та річковим мулом.

"Тут слизьке таке, ти що. Тут якщо йдеш, то треба тільки йти оце між плотами. Ноги ставиш прямо в плиту. І отак от вдержуєшся. А так водою несе! Це – сила така!" – пояснює пан Карпенко.

Греблю звели понад півстоліття тому самі ж мешканці навколишніх сіл. Адже найближчий об'їзд на шляху до Кривого Рогу – за 15 кілометрів. Та нині самобуд, який навіть не позначений на жодній мапі, став на шляху технологічного процесу: щоб Інгулець очистити, в його річище скидають воду. Через це вода заливає греблю.

"Вона фактично переливна. Вона так фактично й будувалась, що вона буде переливатись тимчасово. В цьому випадку не доопрацювали органи місцевої влади", – зазначив начальник відділу регіонального офісу водних ресурсів області Олексій Приймачук.

У сільській раді від самобуду відхрещуються. А на зведення повноцінного мосту, кажуть, грошей немає.

"Суть проблеми в тому, що він був збудований без жодної документації. Самовільно. Ми можемо вкладати кошти тільки в ті об’єкти, які в нас є на балансі", – повідомляє голова сільради Людмила Трюхан.

Розширювати греблю самотужки селянам також не радять. Фахівці застерігають, вода знайде інший вихід, якщо їй необачно перекрити шлях.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=KK54bk1mKQQ

ІА "Вголос": НОВИНИ