[media=143218,143219,143220,143221] 

Свій недільний мітинг протестувальники, які звинувачують уряд та головну опозиційну партію у зраді національних інтересів, розпочали біля статуї Олександра Македонського на головній площі міста Скоп'є, – повідомляє Європейська правда із посиланням на The Guardian.

«Ми зібралися тут, тому що ми повинні зайняти свою позицію щодо питання назви, ідентичності, Конституції та мови», – заявили організатори зібрання.

Повідомляється, що протестувальники висунули вимогу, аби прем'єр-міністр країни Зоран Заєв припинив переговори з Грецією щодо вирішення суперечки з приводу назви.

Вони також хочуть резолюцію ООН, яка б вимагала визнання країни згідно з її конституційною назвою Македонія.

Як писав «Вголос», у Македонії обрали чотири варіанти назви країни для врегулювання багаторічної суперечки із Грецією. Про це заявив прем'єр-міністр Македонії Зоран Заєв за підсумками Балканського саміту.

Як відомо, Греція вважає, що Македонія «вкрала» назву в однієї з північних грецьких провінцій, і через це блокує діалог щодо вступу країни до НАТО і ЄС.

Суперечка триває з 1991 року – часу здобуття незалежності Македонією, яка до того носила назву Соціалістична республіка Македонія, що не викликало спротиву з боку Греції. Після 1991 року Греція вважає, що назва держави є узурпацією назви її історичної провінції.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ