Про це у інтерв'ю «Вголосу» розповів правозахисник, дисидент Степан Хмара.

«Аваков – це не міністр, а непорозуміння. Його давно потрібно було відправити у відставку, а в ідеалі – ніколи не призначати на таку посаду. Проти нього, коли він був на посаді голови Харківської ОДА, було відкрито сім кримінальних справ через корупцію, а саме розкрадання бюджетних коштів. Коли Аваков став міністром МВС, він призупинив їх. Яка їх доля сьогодні – невідомо», – зазначив Степан Хмара.

Нагадаємо, Арсен Аваков у 2005 році був головою Харківської ОДА. Тоді його звинувачували у корупційних схемах, а саме незаконному виділенні земельних ділянок. У січні 2012 року прокуратура Харківської області порушила кримінальну справу проти Авакова: «Прокуратура Харківської області, перевіривши правомірність земельних операцій в 2009 році, виявила факт незаконної зміни цільового призначення і передачі у власність 55 гектарів державних земель вартістю понад 5 з половиною мільйонів гривень. За результатами перевірки прокуратура порушила кримінальну справу за фактом незаконного відчуження протягом 2009 року земель державної власності. Справу порушено за частиною 2 статті 364 і частиною 2 статті 366 Кримінального кодексу України (службове підроблення, зловживання владою або службовим становищем)», – йшлось у повідомленні прокуратури.

За повідомленнями ЗМІ, у березні 2012 року Аваков втік до Італії. Проте після Революції Гідності, 27 лютого 2014 року, його призначили міністром МВС.

Нагадаємо, Національне антикорупційне бюро України 31 жовтня провело низку гучних затримань у справі про розтрати під час закупівлі рюкзаків для Нацгвардії Міністерством внутрішніх справ. Серед фігурантів справи – син очільника МВС Олександр Аваков, екс-заступник Авакова Сергій Чеботар та друг Олександра і представника фірми-переможця тендеру Дніпровенд Володимир Литвин. 

Як відомо, їх НАБУ та САП підозрює у можливій розтраті державних коштів у 14,5 мільйонів гривень. Прокурор під час засідання суду розповів, що вартість виготовлення замовлених рюкзаків для Нацгвардії становила 555 грн, тоді як правоохоронне відомство придбало їх у понад 5 разів дорожче – 2799 грн. 

Згодом, Солом'янський райсуд Києва 1 листопада обрав запобіжний захід Олександру Авакову, відпустивши під особисте зобов'язання. Прокурор у суді зазначав, що підозрювані можуть впливати на розслідування. 

 

«Вголос»

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ