Мінсоцполітики розраховує щомісяця фактичний розмір прожиткового мінімуму на підставі споживчого кошика. І ось, наприклад, прожитковий мінімум для пенсіонера 3300 грн, а у бюджеті закладено на липень 1712 грн.

Про це у інтерв'ю ІА «Вголос» сказала міністр соцполітики Марина Лазебна.

"Взагалі, прожитковий мінімум, затверджений у бюджеті на 2020 рік, є вдвічі меншим, ніж фактичний його розмір. Зокрема, фактичний прожитковий мінімум в середньому на одну працездатну дорослу особу в цінах травня 2020 року становить 4 474 грн, тоді як затверджений у держбюджеті – 2 027 грн (45,3% від фактичної величини).

Тому на наступний рік ми хочемо збільшувати його розмір в бюджеті випереджаючими темпами, щоб  наблизити показники бюджету до фактичного стану справ. Це перша зміна підходу, яку ми тут плануємо. Особливо важливим  для нас є підвищення прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Цього року ми наблизили пенсії для осіб старших за 80 років до фактичного прожиткового мінімуму, і нам потрібно це робити також для 75+, 70+, 65+ річних пенсіонерів", - наголосила міністр.

ІА "Вголос": НОВИНИ