Вцілілий паспорт старшого лейтенанта Артема Абрамовича, який загинув у серпні 2014 року на сході, експерти виявили під час ексгумації, повідомляє 5 канал.

Відкрити конверт із документом мати бійця наважилася лише на кладовищі під час повторного поховання сина.

Екіпаж українського танка Т-64 прикривав відступ поранених та контужених бійців 30-ї механізованої бригади поблизу села Никифорове на Донеччині. Усі троє танкістів загинули. Командира – 24-річного офіцера Артема Абрамовича та 25-річного Петра Барбуху ідентифікували за допомогою експертизи ДНК та поховали. Ще один член екіпажу – 40-річний Ярослав Антонюк офіційно був зниклим безвісти.

«Тіло Артема було вивезене в двох мішках. Ще в одному мішку було евакуйоване тіло другого члена екіпажу. Але у мене в пошуку залишався третій член екіпажу. Мама Артема проявила велику мужність. По-перше, вона сама вивчала всі документи як експерт. І вона знайшла розбіжності в документах», – розповідає експерт відділу пошуку і визволення полонених Генерального штабу ЗСУ Ірина Баданова.

Саме через розбіжності у документах мати Артема ініціювала ексгумацію, адже хотіла переконатися, що поховала саме свого сина.

«Було відчуття, що щось не так, що документи не в порядку. Я ж мама, і я маю знати – він тут або це не він. Може, він десь похований як невідомий, під номером», – пояснює мати Артема Абрамовича.

Результати експертизи ошелешили – в могилі Артема виявили рештки обох його побратимів. Зокрема, зниклого безвісти Ярослава Антонюка.

«Більше трьох років Антонюк не був встановлений і вважався безвісти зниклим у зоні проведення АТО. На даний час встановлений, про що повідомлено жінці», – зазначає старший слідчий слідчого управління ГУ НП у Житомирській області Сергій Іванисько.

«Три роки й два місяці я не знала, де він. На даний момент я буду знати, що мій чоловік вдома, я буду знати де він. Я розумію, що це людський фактор. Скільки є ще таких випадків – людей, які не знають і не знайдуть своїх синів, чоловіків, батьків?» – питається дружина загиблого військовослужбовця Ніна Антонюк.

«Нам вдалося знайти фрагменти, як нам здалось, більше двох осіб. Це фрагменти тіл. Ми їх запакували, зафіксували номер, відповідні документи склали, відвезли на територію України й віддали органам СМЕ. Далі ми сподівалися і щиро вірили, що там ретельно переглянуть всі останки», – розповів Ярослав Жилкін, голова ВГО пошукових організацій «Союз «Народна пам'ять».

«Оскільки слідчі органи були паралізовані в той час з багатьох причин, то нікому не спадало на думку, що пошуковці могли привозити в одному мішку рештки кількох тіл», – пояснює Ярослав Тинченко, заступник директора Національного військово-історичного музею.

Щоб такі помилки більше не повторювалися, Світлана Абрамович планує вимагати службового розслідування.

«Це наруга над тілами наших хлопчиків. І тепер винні будуть покарані. Я присвячу цьому своє життя, мені втрачати нічого для того, щоб інші мами отримали, нехай і в такій якості, але дітей додому», – каже мати Артема Абрамовича Світлана.

Тим часом, після завершення слідчих дій Ярослава Антонюка поховають у Новограді-Волинському.

ІА "Вголос": НОВИНИ