Для них у місті Львові, окрім Центру обліку та нічного перебування бездомних осіб на вул. Кирилівській, 3а, що працює цілодобово, працюють 4 денні пункти обігріву: тут можна погрітися, поїсти «Мівіни» та попити гарячого чаю чи кави.

Пункт обігріву за адресою: вул. Личаківська, 56 зараз працює із 9 год ранку до 20 год вечора. Протягом дня приходить 5-10 безхатьків. Здебільшого після здачі металобрухту у пункті, який розташований поруч, приходять безхатьки  і в пункт обігріву. У морозні дні їх тут більшає. Зранку було вже четверо.  

Безхатько Ігор каже: опинився на вулиці через родичів. «Мене «розвели» на дім мої родичі. Коли сидів у тюрмі, дали підписати якісь документи. Виявилося, поставив підпис і засвідчив, що відмовляюсь від дому. А дізнався, коли вернувся із тюрми: прийшов у свою квартиру, а там вже інші люди живуть».

Також погрітись бездомні можуть і у пункті, що за адресою: вул. Сербська, 15. Однак тут навіть у морозні дні не густо. Вірніше, людей взагалі немає. Працівник пояснив: пункт не забезпечений гарячими напоями та харчуванням швидкого приготування, тут можна тільки погрітись. Тому безхатьки якщо й приходять, довго не затримуються.

У комунальний заклад соціального захисту «Соціальний готель», що на вул. Городоцькій, 163а, сьогодні, як виявилось не завітав жоден безхатько.

Також сховатись від холоду у Львові та безкоштовно поїсти безхатьки можуть у Центрі обліку та нічного перебування бездомних осіб, що на вул. Кирилівській, 3а. Він працює цілодобово, без вихідних, забезпечений гарячими напоями, харчуванням швидкого приготування. За необхідності безхатькам навіть видають одяг. Однак сьогодні удень сюди завітало лише 4 осіб.   

Соцпрацівник центру Світлана Неклева каже: «Наші «клієнти» самі знають, що тут є пункт обігріву. Це ті, хто в нас ночує, або перебуває на обліку. Максимально приходить удень 5-6 людей. Приходять переважно компаніями: як гуляли, так і прийшли. Зараз, до прикладу, ночує 42 особи: 34 чоловіки і 8 жінок. Загалом – до сорока. З морозами їхня кількість збільшується – думаємо, до 50 осіб буде зараз».

Також вона розповіла, що тричі на тиждень із центру виїжджає соцпатруль по затверджених маршрутах. «Це такі місця як теплотраси, горища, підвали. Іноді повідомляють мешканці про такі місця і бездомних у них. Новеньких за їхнім бажанням оформляємо у нас. Не усі йдуть до нас охоче через те, що у центрі заборонено вживати алкоголь», - зазначила соцпрацівник центру.

Загалом, навіть попри те, що у пунктах обігріву можуть прийняти від 25 до 40 безхатьків,  туди вони не дуже й квапляться. Як розповіли у пунктах обігріву працівники, бездомні здебільшого або намагаються десь сховатись та розпалити вогонь (кажуть, до прикладу, біля медуніверситету є недобудований будинок), або погрітися у більш теплому місці, як от у чи біля «Форуму Львів».

Марія Волошин, "Вголос"

ІА "Вголос": НОВИНИ