[media=95525,95527,95530,95535,95537] 

Тварина дозволила чоловікові сфотографувати її зблизька, пише «Галка».

Бурий ведмідь – найбільший з наших наземних хижаків. Зазвичай трапляються дорослі тварини масою 100-200 кг. Пересуваючись лісом чи горами там, де є ведмеді, потрібно створювати хоча б якийсь шум: говорити, наспівувати, свистіти, тріщати сучками. Цього вистачить, щоб тварина здалеку почула людину і завчасно, спокійно і без паніки (що якраз і є небезпечно) пішла геть.

Коли зустріч з ведмедем відбулася, але він не втікає, це означає, що тварина ще не вирішила, як поводитися. Інколи він може зробити 2-3 випади в бік людини, ставати на диби, ревіти. Краще спокійно, але доволі швидко відійти, стараючись при цьому опинитися з навітряного боку, щоб ведмідь почув запах. Якщо такої можливості немає, потрібно, відходячи, кричати, говорити. Якщо ведмідь перебуває близько, на відстані 10-15 метрів, не рекомендовано дивитися йому в очі, оскільки в хижаків це є сигналом до бійки.

Якщо ведмідь не втікає, а наближається і при цьому дивиться просто на людину, не відвертаючи голови, необхідно вибрати велике дерево і, не зволікаючи, залізти якнайвище. Якщо в руках є кошик, сумка, рюкзак чи навіть шапка, потрібно кинути цю річ ведмедю – поки він її розглядатиме, ви встигнете вилізти на дерево. Навряд чи він за вами полізе – дорослі ведмеді зазвичай цього не роблять. 

ІА "Вголос": НОВИНИ