На базі Кінологічного навчального центру Державної прикордонної служби України (ДПСУ) у Великих Мостах, що на Львівщині, прикордонники разом зі службовими собаками готуються до участі у військовому параді у День Незалежності України. Саме вони і представлятимуть прикордонне відомство 24 серпня, у День Незалежності України.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Заняття кінолонів і їхніх собак проводяться щодня. І починаються вони о 6-й ранку, тривають три години.

До параду готуються 33 прикордонники і 32 службові собаки, яких кінологи називають своїми колегами.

Владислав Коншин і його службова собака «Грос» вперше братимуть участь у військовому параді. Сьогодні найважливіше, щоб собаки звикли до колективу, поводили себе спокійно, не реагували на сторонні подразники.

«На тренуваннях мене «Грос» зовсім неагресивний, контактний з людьми. Дуже тяжко йому з дисципліною, треба ходити поруч, завжди – поруч, поруч, поруч. Він слухається, але бачу, що йому хочеться побігати, погратись», – каже Владислав Коншин.

Для участі у параді, кажуть, обрали з найкращих військовослужбовців прикордонної служби, але які й самі виявили бажання. Всі собаки, які йтимуть поруч із військовими на параді, спеціалізуються на пошуку зброї, наркотиків і вже не раз показали себе під час служби.

«Чому кінолог не може показати свого колегу і не може пройтись по Хрещатику?! Це мотивує військовослужбовців, це посилює гордість за обрану ними професію. 50% військовослужбовців, які тренуються для участі у параді, виконували завдання в антитерористичних операціях на східних рубежа», – зауважив полковник Валерій Данилевич, начальник сектору кінологічного забезпечення штабу Регіонального управління.

Серед тих, хто представлятиме прикордонну службу під час військового параду, буде учасник бойових дій на Донбасі Ярослав Григоренко з Луганського прикордонного загону зі своїм «Аліксом». Засловами військового, його собака навчений шукати зброю і наркотики. Був випадки, що вони обоє знаходили боєприпаси у чоловіка, який переміщувався з тимчасово-окупованої території на підконтрольну Україні.

 

У Великих Мостах тренування триватимуть до кінця липня, а вже потім репетиції військового параду відбуватимуться у Києві. Собаки, пояснюють кінологи, матимуть на військовому параді спеціальну амуніцію – зокрема нові шлеї.

24 серпня, у День Незалежності України, великий військовий парад запланований у Києві на Хрещатику і на Дніпрі. Українські військовослужбовці, як повідомлялось раніше, ознайомлять з новітніми розробками, модернізованими зразками українських і закордонних оборонних комплексів.

ІА "Вголос": НОВИНИ