Заяву оприлюднив учасник російсько-української війни, заступник командира ОЗШР «Карпатська Січ» 93 ОМБр ЗСУ, голова ВГО «Сокіл», інвалід війни ІІ групи Юрій Черкашин.

7 березня під час засідання Львівської облради учасники російсько-української війни прийшли у знак протесту проти затримання історика та учасника війни на Донбасі Михайла Галущака у с. Гута Пеняцька Бродівського району. Інцидент стався під час відкриття відновленого пам’ятника польським жертвам часів Другої світової війни. 

У знак протесту, активісти замінили один прапор Європейського союзу на червоно-чорний. Разом з тим, ще один прапор ЄС продовжував висіти на одному із п’яти інших флагштоків, які є поруч. Як зазначив Юрій Черкашин: «Своїм вчинком ми намагались привернути увагу до проблеми приниження гідності українців на українській землі не лише працівниками нової поліції, але й представниками влади області, які стояли поруч та «мовчки чухали чуби» і не виключено, що й самі віддавали цей злочинний наказ про затримання. Саме бандерівський прапор є символом боротьби проти окупантів, у тому числі один із символів сьогоднішнього збройного протистояння Росії. Чи можемо ми приєднатись до ЄС не одділяючись від Росії? Очевидно, що ні». 

«Дивує засудження цього кроку окремими громадськими активістами, які за дивним збігом обставин повторюють слова теперішньої влади. Ці активісти бездумно повторюють мантри влади, мета яких – замилити очі, відволікти увагу громади від провалу реформ, від офшорів, сліпих трастів, «роттердамів», насіровщини. 

Україні не дають «безвіз» не через червоно-чорний прапор, а через недолугість і корумпованість влади, яка успішно сіла на схеми Януковича. І повторювати її безглузді мантри – означає прикривати зловживання.

Якщо саме прапори ЄС на флагштоках біля Львівської облради ведуть державу до Європи, якщо саме вони є основним критерієм надання безвізового режиму ‒ прошу встановити перед стінами облради до тих двох, що вже є ще як мінімум двадцять флагштоків з прапорами ЄС.

P.S. Прапори ЄС на вул. Винниченка, 18 встановив голова ЛОДА часів режиму Януковича В. Шемчук, відомий скандальним ремонтом пологового будинку на вул. Дж. Вашінгтона (Батальній). Прикрити владу прапором ЄС – технологія не нова», - додав атовець. 

До речі, На Михайла Галущака правоохоронці склали адміністративний протокол за тримання червоно-чорного прапора та банеру з вимогою відновити зруйновані у Польщі українські могили. Суд над затриманим активістом у цій справі відбудеться 13 березня о 14.00 у Бродівському районному суді.

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ