Керівники дослідної агенції «Центр консалтингу» і Центру соціологічних досліджень Київського національного університету імені Тараса Шевченка, зазначають великий зв’язок зміни впливу деяких ФПГ зі зміною політичній ситуації в Україні, повідомляють Подробиці.

Зокрема з цим пов’язано спостережене за останній рік ослаблення впливу ФПГ «Славутич» і «СКМ» і посилення «Укрпромінвесту» і «Привату». Представляючи журналістам результати свого експертного опитування, присвяченого ролі і українських фінансово-промислових груп в житті суспільства, яке було проведено в грудні 2005 року, експерти констатують значний вплив ФПГ як на політику, так на економіку, що, на їх думку, обумовлює необхідність контролю соціальної відповідальності крупного бізнесу.

Експерти зазначають, що методи взаємодії ФПГ з суспільством і державою найчастіше мають закритий, тіньовий, неофіційний характер, і будуються не на взаємній вигоді, а з метою отримання максимальних преференцій з боку держави без урахування інтересів суспільства. Тут безумовним лідером, на думку експертів, стала група «Приват».

В результаті процедури факторного аналізу 22-х показників, що характеризують вплив і діяльність ФПГ у контексті громадських інтересів, були виділені основні чинники, що описують роль і вплив ФПГ в Україні, на основі яких і були зроблені узагальнені рейтинги. У номінації «Корисність для суспільства» призові місця посіли «Індустріальний союз Донбасу», СКМ і «Інтерпайп». Завершили рейтинг «корисності» «Енергетичний стандарт» і «Приват».

На думку експертів, низькі показники останньої групи безпосередньо пов’язані з гучними корпоративними скандалами за участю цієї ФПГ, що вибухнули в останній рік.

proUA

ІА "Вголос": НОВИНИ