То ж ці документи обговорили у розмовній студії «Правди. Наживо» із політичним експертом Юрієм Ситником.

«Ми  бачимо багато антиконституційних речей, але зокрема оця дуже знакова річ – дуже болюче питання війни на Донбасі, яка не називалася війною. Юридично це було АТО. І коли зараз прийняли закон, який, начебто, називає речі своїми іменами…насправді це не так. Нажаль знову здурили, причому – в антиконституційний спосіб. Тут є завуальована позиція, яка не вигідна владі. Згідно другого законопроекту, на рік має продовжитись дія попереднього. Так от, в цьому законопроекті було наступне: всі учасники подій на Донбасі підлягають повній амністії. Не терористи – учасники. Учасники які? Ті, хто порушував Кримінальний кодекс? Чи  ті, хто стали терористами?», - обурився він.

Також, за словами політолога, один із проголосованих законів перекреслює ряд інших законодавчих актів України:

«Один з тих законів, які сьогодні проголосували, перекреслює ряд інших законодавчих актів України і Конституцію України. Його так тихенько, «під шумок», запхали,щоби не робити великого інформаційного приводу, а зосередили увагу на цьому другому законі, яким дуже гордяться наші депутати – назвати Росію агресором. Так от, це знову обман, тому що в законах України ці речі є чітко прописані – згідно Конституції, у випадку збройної агресії, Президент повинен зробити подання у Верховну Раду про оголошення стану війни».

В цьому ж законі йдеться про імплементацію в наше законодавство Мінських угод. Як наслідок, переконаний Юрій Ситник, можливі два сценарії. Перший - посилена і навіть відкрита агресія зі сторони Росії, а другий - все це перейде у формат політичних торгів, від яких нічого доброго очікувати не варто.

«Очевидно, щось має відбутись. І в цьому сценарії ми є просто об’єктом, ми не граємо там якоїсь самостійної ролі. Наша зовнішня політика не впливає на ті процеси. Мене насторожує поспіх, з яким це було прийнято, мене насторожують ці всі явні суперечності. Їх можна трактувати як завгодно. Можна трактувати їх як зобов’язання тепер вже України виконувати Мінські угоди – на відміну від України, Росія ці угоди не імплементувала в своє законодавство. А ми тепер зобов’язані провести вибори на тій території. А ще…там передбачена зміцнена співпраця України з Росією. Тут ми називаємо її агресором, а тут – зміцнюємо співпрацю…Нічого доброго очікувати не варто, бо Україну ділять без нас»,- пояснив він.

Більше – у відео. Прямий ефір «Правди. Наживо» дивіться щобудня о 19.00 на телеканалі НТА.

ІА "Вголос": НОВИНИ