Колишній глава Каталонії Карлос Пучдемон оголосив про створення нової політичної партії під назвою The Call - «Виклик».

Про це інформує AFP.

Нова партія у суботу, 27 жовтня, проводить установчі збори, відзначаючи річницю референдуму, визнаного Мадридом незаконним.

«Рік, який відділяє нас від цієї історичної дати, пройшов не так, як ми хотіли. Але відступати - не варіант», - заявив чинний глава уряду Каталонії, прихильник Пучдемона Кім Торра.

Зібрання проходить у місті Манреса, неподалік від в'язниці, в якій утримується ряд екс-міністрів Каталонії, причетних до підготовки референдуму. Як очікується, суд над ними розпочнеться на початку 2019 року.

Нагадаємо, 19 липня в Іспанії скасували міжнародний ордер на арешт Пучдемона.

Як писав «Вголос», 1 жовтня 2017 р. в Каталонії відбувся референдум щодо незалежності, який вважають незаконним. Голосування почалося близько 09:00 на тлі зіткнень з поліцією. Правоохоронці блокували виборчі дільниці, однак лідеру Каталонії Карлесу Пучдемону вдалося проголосувати.

Згодом поліція влаштувала стрілянину гумовими кулями, постраждали понад 840 людей.

Каталонська влада заявила, що за незалежність від Іспанії проголосувало 90% виборців. Результати референдуму планують відправити до парламенту протягом найближчих днів.

Іспанський уряд відмовився визнати референдум у Каталонії. Низка європейських лідерів закликали зупинити насильство на каталонських вулицях і повернутися до діалогу.

ІА "Вголос": НОВИНИ