Лідер кримських татар, уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв заявив, що акт агресії Росії та захоплення українських кораблів в Азовському морі — «великі дурниці». Про це повідомляє Укрінформ.

«Взагалі Росія, Путін одну за іншою роблять дуже великі дурниці, навіть із точки зору своїх інтересів. Захоплювати наші кораблі, причому у нейтральних водах, аргументуючи тим, що це нібито акваторія Російської Федерації, причому ведучи відлік своєї акваторії від незаконно захопленої території Автономної Республіки Крим, ну, нікого ж вони цим не переконають. І для всіх гранично зрозуміло, що тут іде грубе порушення міжнародного права», — сказав Джемілєв.

Мустафа Джемілєв додав, що росіяни чинять тиск на українських заручників для того, щоб моряки надали потрібні їм свідчення. Однак, на записах розмов, які вели російські військові, зрозуміло, що Росія порушила міжнародне право.

Читайте також: ГПУ опублікувала реконструкцію подій у Керченській протоці (відео).

«І можна навіть чітко говорити про те, що Російська Федерація так само, як сомалійські пірати, здійснює піратство в акваторії Азовського й Чорного морів», — додав Джемілєв.

Джемілєв підсумував, що хоче, аби усі наші моряки були звільнені. А самі росіяни зробили багато чого для виявлення свого ж беззаконня, яке вони здійснюють щодо України. Наслідком такої відкритої агресії Росії може бути подальше посилення санкцій, ізоляція РФ і виявлення брехливої пропаганди Кремля.

Нагадаємо, 25 листопада ввечері Росія атакувала українські катери у Керченській протоці. У Мережі з’явилося відео атаки.

За даними ВМС України, шестеро українських військовослужбовців отримали поранення. Московити ж кажуть, що внаслідок атаки в морі “отримали легкі поранення” троє українських військових. Також Росія захопила три українські військові катери.

Весь склад ВМС підняли за тривогою, всі кораблі виходять у море.

Рада національної безпеки й оборони на засіданні, що почалося після півночі 26 листопада, підтримала рішення про впровадження воєнного стану в Україні на 60 діб.

26 листопада депутати Верховної Ради проголосували за введення воєнного стану на 30 діб від 14.00 26 листопада. Однак не в усій країні, а лише на території десяти областей, які межують із окупованим Кримом та невизнаним Придністров’ям.

27 листопада опублікували новий указ Президента про воєнний стан.

ІА "Вголос": НОВИНИ