Президент РФ Володимир Путін не розглядатиме питання про помилування українського політв’язня Олега Сенцова.

Таку відповідь на своє звернення отримала російська партія «Яблуко» від Управління президента РФ зі забезпечення конституційних прав громадян.

Як ідеться у документі, Путін не розглядатиме питання помилування без особистого звернення Сенцова та подання губернатора Ямало-Ненецького автономного округу, де український режисер відбуває покарання.

«Право помилування — виняткова прерогатива президента, Конституція Росії не обмежує його в цьому праві. Закликаємо не боятися здійснити цей крок, найважливіший з гуманітарної, правової і політичної точок зору», — йдеться в зверненні.

Як стверджує начальник департаменту Управління президента РФ зі забезпечення конституційних прав громадян Сергій Єсіпов у відповіді на звернення, що відповідно до положення про порядок розгляду клопотань про помилування, для цього необхідне прохання самого засудженого, котрий звертається до президента країни через адміністрацію виправної установи.

Далі, за словами Єсіпова, клопотання й інші матеріали, скеровується в комісію з питань помилування на території суб'єкту РФ, де приймається попереднє рішення про доцільність помилування.

«При надходженні на адресу президента РФ клопотання про помилування засудженого Сенцова О. Г. і подання губернатора Ямало-Ненецького автономного округу звернення Бюро партії »Яблуко« про помилування Сенцова О. Г. буде долучене до цих матеріалів», — йдеться у відповіді Єсіпова.

Голова партії "Яблуко" Емілія Слабунова вважає, що таким чином Путін знімає зі себе відповідальність.

"Така відповідь свідчить про те, що президент знімає з себе відповідальність за рішення дуже важливого політичного і, найголовніше, гуманітарного питання — збереження життя людини, звинувачення на адресу якого політично мотивовані", — вважає вона.

ІА "Вголос": НОВИНИ