Таку думку висловив лауреат обласної премії імені Героя України Степана Бандери, автор 12-томної праці «Історія ОУН і УПА» Євген Перепічка під час ефіру га Громадському інтернет-телебаченні Львівського прес-клубу сьогодні.

Євген Перепічка пояснив, що після ІІ світової війни вважалося, що США та їхні союзники нападуть на Радянський Союз та розіб’ють цю державу. Однак цього не сталося, тому Степан Бандера взявся створювати план, за яким можна було розвалити Союз.

«Фактично Степан Бандера першим у історії дав посили до розвалення Радянського Союзу. Він вважав, що російська імперія будь-якого формату, чи це була радянська, чи теперішня демократична, як її називають, є імперією. Тоді вона складалася із 83 суб’єктів федерації, має понад 100 національностей. Вони також мають право на самовизначення і саме ідею самовизначення усіх народів Бандера підняв на гасло. Він наголошував, що російська імперія рано чи пізно має розвалитися на малі частини і ці народи мають створити свої незалежні держави, а відповідно тоді Україна буде безпечна від того, що на неї вже точно не буде зазіхати російська імперія типу Путіна», – пояснив Євген Перепічка.

Він додав, що Степан Бандера наполягав на розбудові національної української держави, в той час, які інші говорили про демократичну Україну.

«Бандера розумів, що побудова демократичної української держави – означає залишити Росію в такому стані, як вона була, тільки перефарбувати її на демократичну. Але фактично імперія залишається імперією. Він вважав, що вирвати українську націю із того положення в якому вона опинилася, можна лише викоренивши російські підпори в Україні та поборовши комунізм. Тобто доки ми не усунемо із української території усі російські чинники, ми не можемо побудувати української держави», – розповів лауреат премії Бандери.

Він додав, що в ситуації, яка зараз виникла в нашій державі, українській владі в дечому варто брати приклад із дій ОУН і УПА в моменти вторгнення російських військ на територію України.

«Коли Ковпак 12 червня 1943 року почав наступати на волинські ліси, щоб знищити УПА, вони зняли всю самооборону із сіл і відтіснили Ковпака за ріку Случ. Зараз ми маємо таку ж ситуацію: Україну наводнюють різними переодягненими спецназівцями з Росії, то чому, коли ми маємо міліції кілька сотень тисяч, не перекинути 50% міліції з заходу та центру на східні та північні області і локалізувати всі ці безчинства?», – сказав Євген Перепічка.

Він також нагадав, що коли створилася Західноукраїнська народна республіка, було 5 партій. Тоді всі ці політичні сили припинили свою діяльність та почали працювати в уряді, створивши 100-тисячну армію за 2,5 місяці.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ