Про це в інтерв’ю «24 каналу» сказав політичний експерт Андрій Вігірінський.

За словами експерта, Росія і Німеччина в питанні протидії американському протекціонізму Трампа – союзники. Політика Трампа з укріплення долара, зауважує Вігірінський, призводить до втрати позицій валют інших країн, в тому числі, Німеччини і Росії. Тому Меркель і Путін можуть обговорити можливість введення дзеркальних заходів щодо США.

Крім того, наголошує політолог, для Європи та РФ є одне спільне геополітичне питання – будівництво газопроводу «Північний потік-2».

«Північний потік-2» для Берліна і Москви важливий не тільки з точки зору енергетики, але й економіки. В ньому зацікавлені Німеччина, Австрія, Франція, Нідерланди. А політика Трампа, який проти будівництва, може призвести до того, що проект не буде реалізований. І втратить не тільки Росія. Постраждають європейські компанії, які є бюджетоутворюючими для ЄС, через загрозу американських санкцій. Зокрема, Royal Dutch Shell (англо-голландська), французькі Total і Engie. І, вочевидь, Меркель і Путін говоритимуть про це», – наголошує Андрій Вігірінський.

Водночас, на переконання політолога, зустріч Меркель і Путіна не свідчить про створення глобального стратегічного союзу Німеччини і Росії.

«Між Меркель і Путіним склався ситуативний союз, щоб вирішити моментні проблеми. Між Німеччиною і РФ велика різниця в питанні ідеології, цінностей і демократії. ЄС заснований на базисах вільної торгівлі, єдиного громадянства, відсутності кордонів, забезпечення політичних прав. В цих питаннях союзником США є ЄС. А Росія начебто будує демократію тоталітарного типу. Європейці не зрозуміють, якщо в них зміниться стратегічний союзник», – вважає Вігірінський.

Як уже повідомлялося, у суботу, 18 серпня, Путін та Меркель зустрінуться у Німеччині (в урядовій резиденції - замку Месеберг за межами Берліна). Говоритимуть про війну в Сирії, насильство, що триває на сході України, і енергетичні проблеми.

ІА "Вголос": НОВИНИ