На брифінгу у своєму виборчому штабі ввечері 18 березня, який транслював РІА Новини, Путін заявив, що це «неподобство».

«Це порушення усіх міжнародних норм. А Росія нічим не відповідатиме. Для нас Україна - братський народ і ми не будемо відповідати якимись обмеженнями, а зробимо, щоб українці відчували себе в Росії як вдома», - заявив він.

Також Путін зазначив, що «поки що ніяких конституційних реформ» не планує, а на питання, чи допускає він своє повернення у президентське крісло у 2030 році, якщо не змінить Конституцію, заявив: «Це трошки смішно. Давайте порахуємо. Я що, до 100 років тут буду сидіти? Ні».

Також кажучи про те, чому росіяни за нього голосували, заявив, що Росії «потрібен прорив»: «Перед нами стоять непрості завдання, і нам потрібен прорив, ривок, ми можемо це зробити». 

Сьогодні о 8.00 год об'єднані сили націоналістів ‒ «Свобода», «Правий сектор», «Національний корпус», КУН, ОУН, «С14» та ін. – розпочали блокування дипломатичних представництв держави-агресора в Україні у зв’язку з виборами президента Московії.

Раніше повідомлялося, що поліція посилюватиме охорону біля дипломатичних представництв Російської Федерації в Україні у день виборів президента РФ 18 березня. Натомість українські націоналісти ще кілька тижнів тому обіцяли пікетувати дипломатичні установи Російської Федерації на території України під час виборів президента РФ у неділю. 

Разом з тим, Міністерство внутрішніх справ України тільки 16 березня після протесту суспільства викликало тимчасового повіреного у справах Російської Федерації в Україні і оголосило йому позицію України щодо виборів президента РФ.

«МВС України заявляє, що проведення незаконних виборів на суверенній українській території в порушення всіх норм міжнародного права неприпустиме! У цих умовах, констатуючи агресивну гібридну війну Росії проти України, незаконну анексію Автономної Республіки Крим, окупації частин Донецької та Луганської областей, проведення незаконних виборів на цій суверенній українській території в порушення всіх норм міжнародного права, МВС України прийняло рішення про неможливість проведення виборів, які порушують закони Україна на території України на території дипломатичних місій», - йшлося у заяві урядовців.

Також МВС наголошувало, що «з огляду на публічні акції протесту в українському суспільстві, нехтування з боку Росії законними вимогами української сторони, щоб уникнути провокацій і можливих важких наслідків, підрозділи Нацполіції і Нацгвардії забезпечать в цей день належну охорону всіх дипломатичних представництв і установ, а також прилеглих до них територій – відповідно до Віденської конвенції».

Відтак, згідно із заявою силовиків, доступ до установ матимуть особи виключно з дипломатичним статусом. Інші особи і громадяни РФ в цей день на територію диппредставництв допускатися не будуть.

Пізніше і в Міністерстві закордонних справ України назвали «свідомою та скоординованою» позицію України щодо недопуску 18 березня росіян в дипломатичні представництва Російської Федерації на території України, оскільки проведення виборів президента Росії в Криму грубо порушує міжнародне і українське законодавство.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ