Про це політик сказав в ефірі одного з українських телеканалів, відповідаючи на запитання телеведучого.

«Коли в Україні президентом буде націоналіст, наприклад, Олег Тягнибок – то у нас буде тисячоліття української мови. Мотивацією підписання цього указу є те, що велика кількість науковців, громадських діячів на чолі з академіком Гриценком – директором Інституту української мови, вимагали оголосити рік української мови. Оскільки вони (влада – ред.) цього не зробили, вирішили – давайте 10 років оголосимо. Насправді, з одного боку, це позитивний момент. Але з іншого, те,  що планується зробити протягом десяти років, можна зробити якщо не за рік, то за місяць точно», – розповів політик.

Олег Тягнибок зазначив – сподівається, що від завтра усі державні службовці в Україні нарешті заговорять українською державною мовою.

«У сесійній залі українського Парламенту, коли ти є міністром чи якимось керівником управління, представником поліції, суддею, прокурором чи будь-якою іншою посадовою особою – ти повинен послуговуватися єдиною державною мовою».

Лідер націоналістів нагадав, що це рішення було ухвалено ще в 1999 році Конституційним судом України, який чітко розтлумачив, що таке державна мова, і чітко зафіксував, що державну мову повинні використовувати у державних органах влади.

«Там, де говорять українською мовою, немає війни. Там, де говорили російською мовою, є війна. Мова стала фактично засобом національної безпеки і оборони», – розповів політик.

Також Олег Тягнибок відповів на запитання ведучого щодо «возвеличення» героїв комуністичного режиму, наголосивши – немає героїв східної чи західної України.  Є герої України – і є герої Росії.

«Коли у нас в Україні починають возвеличувати комуністичних ідолів, героїв комуністичного режиму, то це люди, які не виступають за Україну. Вони хочуть не української України, вони хочуть кремлівської, московської чи будь-якої іншої. 

«Українську державу потрібно наповнити українським змістом. Герої, які гинуть за Україну, не за російську мову гинуть, – продовжив він. – Вони борються, щоб пристояти пануванню тут «руского міра».

Олег Тягнибок зазначив, що у Кремлі розуміють: Україна без української мови – «це можливість голими руками нас забрати».

«Путін здох би на місці, якщо би вся Україна заговорили українською мовою. І війна би закінчилася», – наголосив політик.

 

Нагадаємо, у четвер, 31 травня, Президент України Петро Порошенко ухвалив рішення розпочати у 2018 році десятиліття української мови.

ІА "Вголос": НОВИНИ