Про це сказав глава МЗС Польщі Гжегож Схетина в інтерв’ю «Польському радіо», пише «Українська правда».

«Може, варто сказати, що то Перший український фронт, українці визволяли Аушвіц? Бо в той січневий день там були українські солдати і вони відкривали браму табору», – сказав він, відповідаючи на запитання про те, чому Варшава не надіслала запрошення на урочистості з нагоди 70-річчя визволення Освенцима президенту Росії, яка є спадкоємицею СРСР.

Схетина нагадав, що організацією заходу опікувався Музей Освенцима та Міжнародна рада Освенцима. Він також додав, що цього року представник жодної держави не отримував персональних запрошень.

Раніше повідомляли, що президент Росії Володимир Путін не поїде в Польщу на святкування 70-річчя визволення концтабору Освенцим 27 січня. Водночас, за словами речника Путіна, він надає надзвичайного значення всім меморіальним заходам, присвяченим Другій світовій війні, однак «персонального запрошення не було».

Відзначимо, що раніше Федерація єврейських громад у Чехії заявила, що не хоче бачити президента Росії Володимира Путіна серед гостей на форумі, присвяченому 70-річчю звільнення Освенцима. Цей захід організовують Європейський єврейський конгрес у співпраці зі Світовим єврейським конгресом.

Нацистський концентраційний табір Освенцим, більше відомий як Аушвіц (Auschwitz), розташований у Польщі, за 60 кілометрів на захід від Кракова. 27 січня 1945 року концтабір звільнило військо 107-ї дивізії під командуванням генерал-лейтенанта Василя Петренка. У концтаборі Освенцим упродовж 1941-1945 років загинуло понад 1,4 мільйона людей, з яких більшість становили євреї.

З 1947 року Освенцим перетворено на музей і внесено до переліку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ