Міліціонери оглянули їхні особисті речі та одяг.

Харківська «Свобода» вимагає пояснень від керівництва батальйону міліції особливого призначення «Беркут» ГУМВС України в Харківській області з приводу дій їхніх співробітників, повідомляє прес-служба ВО «Свобода».

Програмний директор Сергій Долгих та головний редактор партійної радіостанції ВО «Свобода» Дмитро Шевченко поверталися з колегами з роботи додому, коли помітили, що їх переслідує службове авто спецпідрозділу «Беркут».

«Усе було схоже на бойовик, – розповідає Дмитро Шевченко. – Коли ми зупинилися на проспекті Людвіка Свободи неподалік будинку, № 42, аби висадити колегу, нашу машину заблокували й нас миттєво оточили силовики з автоматами. Один опинився переді мною, інший – позаду авта – був із Сергієм. На мою вимогу дати пояснення міліціянт розповів про якісь спецоперації. Він пред’явив службове посвідчення. Я показав посвідчення журналіста. Але після цього була настійлива вимога повідкривати усі відділення сумки-портмоне без пояснень того, «що шукають». До всього «беркутівець» оглянув усі мої кишені».

У програмного директора радіостанції «спілкування» з силовиком виявилося ще більш вражаючим. Про коректне ставлення й чемне ведення розмови годі й казати. Сергій Долгих розповідає: «Він посвідчення не пред’явив, запитав про документи та «колющіє-режущіє», а потім обшукав речі та одяг. Він навіть власноруч обстежив мої кишені та абсолютно всі відділення сумки. Працівник спецпідрозділу поводився так, наче я – якийсь злочинець».

Про справжні мотив дій «беркутівців» журналісти можуть лише здогадуватись, але не виключають, що він пов’язаний із їхньою професійною діяльністю. Адже колег-журналістів инших ЗМІ, які їхали зі свободівцями в авті, не обшукували й документів не вимагали.

На слушні зауваження співробітників «Голосу Свободи» щодо некоректних та безпідставних дій правоохоронців «беркутів ці» відповіли російською: «Чергування у нас довге. Якщо хочете, то можемо «поспілкуватися» до ранку».

ВО «Свобода» вимагає від командира харківського «Беркута», підполковника міліції Владислава Станіславовича Лукаша пояснень щодо неправомірних дій його підлеглих. Водночас свободівці застерігають усіх працівників правоохоронних органів від службових зловживань і нагадують, що будь-який тиск, ба більше, перешкоджання професійній діяльності журналістів тягне за собою кримінальну відповідальність.

ІА "Вголос": НОВИНИ