Таке рішення підтримали 256 нардепів, повідомляє канал «112 Україна».

«Об'єктивно, коли в одній кімнаті виросли три покоління, коли ця кімната була отримана як для працівника підприємства, на цьому підприємстві працювали і батько з матір'ю, і діти його, ну онуки там лише не працюють. Це один лише приклад, вони хочуть ці 14 квадратних метрів приватизувати, адже в них іншого житла немає. Дивіться, на кого поширюється цей законопроект: ті, хто стоять на черзі, - раз, ті, хто не мають власного житла. Бо є, напевно, такі мешканці гуртожитків, які вже мають житло, і хочуть ще і це приватизувати - такого права ми не надаємо. Третя категорія осіб - мають трудові стосунки або його рідні мають такі відносини із підприємством, яке будувало і надало житло в гуртожитку, мають ордер або договір оренди», - сказав заступник голови комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Андрій Шинькович.

За його словами, під час підготовки документу до повторного другого читання були детально виписані всі норми. 

Зазначається, що закон не поширюється на такі категорії громадян, які:

проживають у гуртожитках, призначених для тимчасового проживання, у зв’язку з навчанням, перенавчанням чи підвищенням кваліфікації у навчальних закладах та у зв’язку з роботою (службою) за контрактом;
мешкають у гуртожитку без правових підстав, визначених цим законом.

Деякі зауваження до законопроекту висловила представник президента в парламенті Ірина Луценко, в результаті їх було враховано під стенограму.

«До цього законопроекту є актуальними два зауваження, викладені у вето президента, які потребують врахування. Проектом закону до категорій громадян, на яких не поширюється дія закону про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків, належать громадяни, які мешкають у гуртожитку, але не перебувають у трудових відносинах з підприємством, яке їм же надало право проживати в гуртожитку. У такий спосіб законом встановлюється обмеження щодо реалізації права на приватизацію жилих приміщень у гуртожитках залежно від наявності трудових відносин з підприємством. Це не відповідає конституційному принципу громадян перед законом, за яким громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом ст. 24 Конституції України. По-друге, законопроектом пропонується передбачити, що жила площа у гуртожитку надається одиноким громадянам і сім'ям, які мають право проживати у гуртожитку за рішенням адміністрації підприємства. При цьому ні в чинній редакції Житлового кодексу, ні в законі, що розглядається, такої категорії осіб не визначено», - сказала у виступі з трибуни Ірина Луценко.

 

 «Вголос» 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ