Верховна Рада України знову не призначила аудитора Національного антикорупційного бюро. Відповідне рішення підтримали 200 депутатів, 60 депутатів проголосували проти.

Про це повідомляє канал «112 Україна».

Сьогодні у ході рейтингового голосування за кандидатуру Роберта Сторча проголосували 178 депутатів, за кандидатуру Брауна - 202 депутати.

Позицію комітету озвучив нардеп від БПП Ігор Артюшенко. Зазначимо, що раніше комітет рекомендував кандидатуру Роберта Сторча. Кандидатуру Брауна представив на засіданні Ради 27 лютого голова фракції БПП Ігор Гринів.

Пізніше була спроба вдруге розглянути це питання. Тоді ж було зібрано термінове засідання антикорупційного комітету, щоб дати можливість винести питання у сесійний зал. Тоді комітет вирішив запропонувати залу дві кандидатури для рейтингового голосування. Однак, питання не змогли включити до порядку денного.

Спікер парламенту Андрій Парубій сьогодні запевнив, що рішення комітету, прийняте без його голови і в терміновому порядку, є правомочним.

«Я провів з цього питання юридичну повну довідку, є рішення комітету, воно представлено згідно з порядком і тільки за рішенням комітету воно розглядається», - заявив спікер.

Голова антикорупційного комітету Єгор Соболєв заявив, що готовий знову зібрав комітет для розгляду цього питання.

«Зараз мова йде не про Сторче і не про Брауна. Якщо це викликає таке шахрайство, таке маніпулювання процедурами, давайте почнемо діяти по-нормальному, як ми не раз тут діяли. Я готовий знову збирати наш комітет з протидії корупції для того, щоб з самого початку обговорити і винести рекомендації для ВР», - заявив Соболєв.

Також Соболєв попередив колег, що до Ради вже їде «Автомайдан».

«За цим рішенням зараз стежить дуже багато громадян. До парламенту вже їде Автомайдан. До парламенту вже збираються люди, які стурбовані спробою поставити під загрозу незалежність антикорупційного бюро. Вас втягують в угоду. Ви чудово розумієте, що не було рішення комітету», - заявив він.

Як відомо, спочатку проектом постанови 5771 пропонувалося призначити на зазначений пост американця Роберта Сторча. Пізніше в Раді був представлений другий кандидат, британець Найджел Браун. Його кандидатуру в ході засідання запропонував голова фракції  «Блоку Петра Порошенко» (БПП) Ігор Гринів. Голова Антикорупційного комітету Єгор Соболєв заявив, що Брауна «намагаються зробити об'єктом для маніпуляцій».

У ході рейтингового голосування 27 лютого Сторча підтримали 76 депутатів, Брауна – 205. Оскільки кандидатура Брауна не набрала 226 голосів, проект постанови був відправлений на доопрацювання.

Згідно із законодавством, щорічно проводиться незалежна оцінка (аудит) ефективності діяльності Національного антикорупційного бюро (НАБУ). Аудит проводить комісія зовнішнього контролю у складі трьох осіб, яких щорічно повинні визначати президент України, ВР і Кабінет міністрів. Член комісії повинен мати значний досвід роботи в органах попереднього розслідування, прокуратури, судах, за кордоном або в міжнародних організаціях і володіти необхідними знаннями та навичками для проведення аудиту.

 

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ