У четвер, 19 грудня, у Раді ухвалили Виборчий кодекс, до якого вніс поправки президент Володимир Зеленський.

За відповідне рішення віддали голоси 330 нардепів.

Основним завданням законопроєкту №0978 є створення єдиної уніфікованої правової основи для підготовки і проведення виборів в Україні відповідно до Конституції України та рекомендацій міжнародних організацій.

На думку авторів законопроєкту, прийняття цього Кодексу забезпечить цілісне уніфіковане законодавче регулювання підготовки і проведення виборів в Україні, що сприятиме більш повній реалізації виборчих прав громадян, стабільності виборчого законодавства, дотриманню основних засад демократичних виборів, подальшому утвердженню демократичного режиму в Україні.

«Кодексом не передбачено належних гарантій участі осіб з інвалідністю у виборчому процесі нарівні з іншими, як того вимагає Конвенція про права осіб з інвалідністю, ратифікована Законом України »Про ратифікацію Конвенції про права осіб з інвалідністю і Факультативного протоколу до неї«, зокрема шляхом забезпечення того, щоб процедури, приміщення та матеріали для голосування були підхожими, доступними та легкими для розуміння й використання», - йдеться у порівняльній таблиці з поправками Зеленського.

Також, відповідно до поправок Президента, скасування реєстрації особи як кандидата, повинно бути наслідком втрати ним статусу суб'єкта виборчого процесу саме як кандидата, а не позбавляти його статусу виборця.

«Положення кодексу обмежують право громадських організацій оскаржувати до суду рішення ЦВК щодо офіційних спостерігачів на виборах Президента України та нардепів», - зазначив представник Президента України Володимира Зеленського у ВР Руслан Стефанчук, обговорюючи пропозиції Зеленського.

За його словами, положення кодексу не узгоджується з законом «Про політичні партії» в частині відшкодування витрат з фінансуванням передвиборчих агітації та інших законів.

«Окрім того, у кодексі не повною мірою враховані рекомендації міжнародних експертів, а його положення потребують техніко-юридичного доопрацювання», - зазначив Стефанчук.

Додамо, комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував Раді ухвалити всі 17 Президентських поправок до Виборчого кодексу.

Як писав «Вголос», у Раді внесли зміни до закону про НКРЕКП.

ІА "Вголос": НОВИНИ