Депутати ухвалили документ в цілому з другої спроби, після внесення понад 300 поправок. 

Депутат від «Блоку Петра Порошенка», заступник голови фінансового комітету Руслан Демчак наголосив, що у законопроекті враховані рекомендації Світового банку та ЄБРР, і що він має на меті реструктуризувати борги банків та інших юридичних осіб, або розпочинати санацію добровільно, щоб уникнути банкрутства. Для проведення реструктуризації укладатиметься угода між кредитором та позичальником, а за правильністю всіх процедур стежитиме спеціальна міжвідомча спостережна рада, передає «Радіо Свобода».

Між тим, представник «Самопомочі» Єгор Соболєв нарікає на цей документ через наявність у ньому «розпливчастих формулювань», які, на думку депутата, приведуть до вільного тлумачення тими, хто проводитиме реструктуризацію, а відтак і до зловживань.

Цей закон набирає чинності через три місяці з дня його опублікування та втрачає чинність через три роки з дня набрання ним чинності.

Як зазначається у пояснювальній записці, такий строк дозволить оцінити успішність проведення процедури фінансової реструктуризації в України та порівняти результати з досвідом інших країн.

Автори документа очікують, що реалізація законопроекту надасть змогу поліпшити фінансово-господарську діяльність боржників, що опинилися в складному фінансовому стані, шляхом реструктуризації їх заборгованості, забезпечить доступ боржників до фінансування для відновлення їх господарської діяльності та буде сприяти забезпеченню стабільності фінансової системи України.

ІА "Вголос": НОВИНИ